Evb2

Oral sundhed Essentials for kvinder

Visse orale sundhedsproblemer er mere almindelig hos kvinder. Find ud af hvordan hormoner og visse medicinske problemer kan påvirke oral sundhed.

Kvinder er mere proaktive end mænd i at bevare deres tænder og tandkød, ifølge en rapport offentliggjort i Journal of Periodontology. Men forskning viser, at vi stadig har meget at lære.

Hvis du er en kvinde, kan dine hormoner har en stor effekt på din mundhygiejne på forskellige tidspunkter i dit liv - puberteten, menstruation, graviditet og overgangsalder alle har en effekt. Undersøgelser viser, at 23 procent af kvinderne aldre 30-54 har gummi sygdom, og at antallet næsten fordobler til 44 procent blandt ældre kvinder.

Som kvinder bliver ældre, kan tab af calcium bidrage til problemer med oral sundhed. "Kvinder over 50, især hvis de ikke tager calcium, kan udvikle knogletab. Denne osteopeni eller osteoporose kan resultere i tab af knogle omkring tænderne, hvilket kan føre til tab af tænder," siger Robert Genco, DDS, PhD, fornem professor af oral biologi på School of Dental Medicine ved State University of New York i Buffalo.

Oral sundhed: vigtige bekymringer

Visse orale sundhedsmæssige forhold påvirker kvinder i særdeleshed. Heriblandt:

 • Blødende tandkød. I puberteten, forårsager øgede niveauer af kvindelige hormoner en stigning i blodtilførslen til dit tandkød, og kan påvirke dit tandkød sundhed. Dette kan føre til større følsomhed og mere betændelse fra madrester og plak. Tilsvarende reaktioner kan forekomme under menstruation, når du tager p-piller, og under graviditet. Gums kan blive hævede og bløder let.
 • Tandkødsbetændelse og parodontose. Gum sygdommen er også mere almindelige i perioder med høj kvindelige hormon eksponering. Op til 75 procent af kvinderne får tandkødsbetændelse under graviditeten, som regel mellem tredje og ottende måneder. Forskning viser, at tandkødssygdomme også måde relateret til mere alvorlige helbredsproblemer, som fedme, diabetes, hjertesygdomme og slagtilfælde, advarer Dr. genco. Der er beviser for, at hvis du har fremskreden gummi sygdom, en tilstand kaldet parodontitis, kan du være dobbelt så tilbøjelige til at have et hjerteanfald.
 • Fordærve sår. Kvinder er mere tilbøjelige til at have tilbagevendende fordærve sår, også kendt som aphthous sår. Kvindelige kønshormoner, sammen med stress, spiller en rolle i forekomsten af ​​kræft kløe. Mange kvinder oplever fordærve sår på bestemte tidspunkter i løbet af deres perioder omvendt kan forekomsten af ​​fordærve sår falde under graviditeten.
 • Spytkirtel problemer. Hævelse af spytkirtlerne kan forekomme i en autoimmun sygdom kaldet Sjögrens syndrom, hvor hvide blodlegemer angriber de celler, der normalt producerer spyt. Tab af spyt, som hjælper med at beskytte din mund fra infektion, kan føre til tandkødssygdomme og huller i tænderne. Ud over at tørhed i munden, kan andre symptomer omfatter tørre øjne, gigt og kronisk træthed.

Oral sundhed: når at være ekstra forsigtig

Vigtige gange i en kvindes liv kan føre til betydelige ændringer i oral sundhed. Det er vigtigt at være særligt årvågne under:

 • Graviditet. Enhver infektion, herunder parodontal infektion, kan give problemer i eller endog før graviditeten. Nyere forskning fra Australien fandt, at kvinder med tandkødssygdomme tog i gennemsnit to måneder længere at blive gravide end kvinder uden gummi sygdom. Og andre undersøgelser viser, at gravide kvinder med paradentose er syv gange større sandsynlighed for at føde for tidligt eller har en undermålere baby. Kvinder kan også miste meget af deres calcium til udviklingslandene barnet under graviditeten, og det kan føre til tab af tænder.
 • Overgangsalderen. Hormonelle forandringer, der opstår efter menstruation stopper kan være forbundet med orale symptomer på tørhed, brændende og ændret smag. Gums kan blive bleg og skinnende, trække og bløder let, og blive mere udsat for infektion. "Ældre kvinder kan udvikle peridental lommer, der fyldes med tandsten, og de kan udvikle ulcerøse læsioner på deres tandkød. Ældre kvinder skal have deres tænder rengøres to gange om året," rådgiver Genco.

Oral sundhed: at beskytte tænder og tandkød sundhed

Hvis du er gravid, så sørg for din kost indeholder nok vitaminer, proteiner og calcium. Hvis du er over 50, få kontrolleret for osteoporose og få behandling, hvis det er nødvendigt.

Alle kvinder bør følge disse grundlæggende retningslinjer for at bevare sundheden for deres tænder og tandkød:
 • Børste tænder med en tandpasta, der indeholder fluor mindst to gange om dagen.
 • Tandtråd mindst en gang om dagen.
 • Spis en velafbalanceret kost.
 • Se din tandlæge regelmæssigt.
 • Spørg din tandlæge til at anbefale en god antimikrobiel munden skylles.

"Man skal også huske, at rygning er skadeligt for oral sundhed på ethvert tidspunkt, og kombinationen af ​​at ryge og drikke er en gennemprøvet risiko for kræft i mundhulen," siger Genco.

At vide om de orale helbredsproblemer, som kvinder ofte ansigt kan hjælpe dig med at tage skridt til at beskytte dig selv. Se din tandlæge før, hvis du udvikler symptomer på tandkødssygdomme. Og husk, at god mundhygiejne er vigtig, ikke bare for din mund, men også i at hjælpe til at sænke din risiko for sygdomme som diabetes og hjertesygdomme.