Evb2

Nødprævention valg: Plan B en-trin, næste valg, og ella

Forskellige fortrydelsespiller, designet til at forhindre graviditet, når det tages hurtigt efter ubeskyttet sex, er nu tilgængelige både over-the-counter og recept.

Kvinder, der ikke ønsker at blive gravid efter at have ubeskyttet sex kan bruge nødprævention i form af en medicin populært kaldet fortrydelsespillen. Faktisk kan nødprævention betydeligt mindske din chance for undfangelse ikke bare om morgenen efter - hvis de tages korrekt, mindst ét ​​valg kan være effektiv i op til fem dage efter ubeskyttet sex.

Og efter flere års polemik, er nødprævention piller nu tilgængelige både over-the-counter og recept - og der er forskellige mærker at vælge imellem, herunder Plan B One-Step, Next valg og Ella.

Nødprævention: når man bruger det

Kvinder bør overveje at bruge nødprævention under en af ​​følgende omstændigheder:

 • Du havde ubeskyttet samleje.
 • Din partners kondom brød eller gled ud under sex.
 • Du glemte to eller flere piller i løbet af de første tre uger af din menstruationscyklus og havde ubeskyttet sex.
 • Du er to eller flere dage for sent at starte en ny p-pille pakke, vaginal ring eller plaster, og havde ubeskyttet sex.
 • Dit mellemgulv gled ud af sted under sex.
 • Det har været mere end 13 uger, siden din sidste Depo-Provera shot og du havde ubeskyttet sex.

Nødprævention: hvordan det fungerer

De forskellige fortrydelsespiller er designet til at forhindre befrugtning ved at stoppe ægløsning og hæmme bevægelsen af ​​sperm. De kan også stoppe et befrugtet æg i at sætte sig fast i livmoderen ved at ændre slimhinden i livmoderen.

Plan B One-Step og Next Choice er kun med gestagen fortrydelsespiller - de indeholder levonorgestrel, det samme syntetisk form af hormonet progesteron, der anvendes i p-piller i mere end 35 år. Taget mundtligt og med mad så hurtigt som muligt, er disse fortrydelsespiller give kroppen en intens hormonelle burst, der forstyrrer graviditet. Plan B One-Step er en enkelt pille mulighed, Next Choice kræver at tage to piller 12 timers interval.

Ella aktive ingrediens er UPA eller ulipristalacetat, et stof, der interfererer med funktionen af ​​progesteron og kan forsinke eller forhindre ægløsning. Ulipristal er tilgængelig ved recept, men det kan være værd at opkaldet til din læge for at få det - nogle forskere har fundet, at det er mere effektivt end progestin-piller i at forebygge graviditet. Læger anbefaler at bruge ulipristal kun én gang i løbet af en menstruationscyklus, da virkningerne af gentagen brug endnu ikke kendt. Kvinder er også opfordres til at bruge kondomer eller andre ikke-hormonelle former for prævention efter indtagelse af stoffet, da det kan nedsætte virkningen af ​​p-piller.

Husk på, at nødprævention ikke forårsager en abort. Hvis et befrugtet æg med succes tillægger din livmoder, før du tager en af ​​disse lægemidler, vil graviditeten ikke blive berørt.

Nødprævention: effektivitet

Succes varierer efter narkotika og hvor hurtigt efter sex du tager det. De progestin-only medicin kan reducere risikoen for graviditet med 95 procent, hvis den tages inden for de første 24 timer efter ubeskyttet sex. Chancen for at undgå graviditet fald til 61 procent, når du tager medicinen mellem 48 timer og 72 timer efter ubeskyttet sex. Nogle undersøgelser har vist, at Plan B One-Step stadig giver en vis beskyttelse mod graviditet så meget som 120 timer efter ubeskyttet sex, men kun Ella effektivitet er stabil for at hele den fem-dages tidsramme.

Nødprævention: bivirkninger

Kvalme er den hyppigste bivirkning af nødprævention, men i tilfælde af Ella mindre end 10 procent af kvinderne er generet af det. Hvis du er bekymret for kvalme, spise små og hyppige måltider for en dag eller så efter at have taget fortrydelsespillen.

Andre mulige bivirkninger omfatter:

 • Mavesmerter eller kramper
 • Svimmelhed
 • Brystspænding
 • Hovedpine
 • Træthed

Disse bør falme inden for et par dage efter at have taget fortrydelsespillen.

Nødprævention stoffer kan forårsage ændringer i din menstruationscyklus. Nogle kvinder har spotting for et par dage bagefter. Plan B One-Step kan forsinke ægløsningen, så din risiko for graviditet kan være forhøjet i dagene efter behandlingen. Vær sikker på at anvende effektiv prævention for resten af ​​menstruationscyklus.

Desuden kan din næste periode starte et par dage for tidligt eller sent, efter at du har taget nogen nødprævention piller, og der kan være nogle ændringer i mængden af ​​din menstruation. Hvis du besøger din læge eller anden grund under cyklussen, hvor du tog en fortrydelsespillen, så lad ham vide, at du har brugt nødprævention. Også, hvis din næste menstruation er en uge eller mere for sent, ringe til din ob-GYN, fordi du kan være gravid.

Nødprævention: tilgængelighed og historie

Enhver kvinde, 17 eller ældre kan købe Plan B One-Step eller Next Choice som en over-the-counter medicin. Piger er yngre end 17, vil have en recept.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) godkendt i første omgang den oprindelige version af Plan B One-Step, kaldet Plan B, som en receptpligtig medicin for alle kvinder i maj 1999 og det indebar at tage to piller. Fabrikantens beslutning at have Plan B godkendt som en over-the-counter medicin mødt med kontroverser.

FDA afviste over-the-counter ansøgning i maj 2004, selv om dens rådgivende udvalg havde stemt 23-4 til fordel for at gøre Plan B lettere tilgængelige. Beslutningen udløste en ildstorm kritik med kvindegrupper beskylder Bush-administrationen for at spille politik med en medicinsk vurdering. Senere, en Government Accountability Office undersøgelse fandt, at beslutningen havde fået viklet ind i pro-life politik, med nogle religiøse grupper argumenterer, at Plan B var en form for abort.

Virksomheden, som fremstiller Plan B gentagne gange ændret sin over-the-counter ansøgning på FDA foranledning, at placere en minimumsalder på 16 på tilgængelighed og derefter hæve minimumsalderen 16-17 og derefter 17-18.

Den 24. august 2006 godkendte FDA gør Plan B til rådighed for voksne som en over-the-counter medicin, der skal bruges som nødprævention og ikke til daglig brug. Så i juli 2009 godkendte den Plan B One-Step, enkelt pille versionen.

Nødprævention: en anden mulighed

Selvom det ikke er så udbredt som den fortrydelsespillen er en IUD eller spiral anden nødprævention valg. Hvis der er indsat af din læge inden for 7 dage efter ubeskyttet sex, kan det faktisk være mere effektiv end fortrydelsespiller i forebyggelse af uønsket graviditet - og det tjener som langsigtet prævention i processen.

Hvis du er interesseret i at vide mere om nogen af disse former for nødprævention, så tal med din læge eller ob-GYN før du rent faktisk har brug for at bruge en.