Evb2

Næse spray: Lidt af lettelse for sinus problemer

ENT læger anbefaler ofte over-the-counter næse spray til at hjælpe med at behandle bihulebetændelse - men før du sprøjte, bør du være opmærksom på nogle farer.

At være i stand til at trække vejret gennem næsen er vigtig af mange årsager. Når din næse fungerer den måde, det er meningen at, det kan filtrere, varm og fugter den luft, du indånder.

"Det er meget vigtigt for sinus sundhed," siger Amber Luong, MD, ph.d., assisterende professor i otolaryngology og hoved og hals kirurgi ved University of Texas Health Science Center på Houston. "Hvis din næse er for tør og slim ikke flyder, kan dine bihuler få bakkes op, og det kan føre til en sinus infektion. Derfor er over-the-counter næse spray kan være en vigtig del af bihulebetændelse behandling. "

Hvorfor fugt er vigtigt for dine bihuler

Slimhinderne, som linje din næse og bihuler kan blive hævede og overbelastet i reaktion på virus, allergier og bakterier. Som svar, producerer din næse og bihuler mere slim i et forsøg på at beskytte dig.

Hvis din næse og sinus sekreter er for tør, sinus smerte, tilstoppet næse, bihulebetændelse og andre ENT symptomer kan udvikle sig. Tilstoppet næse kan også blokere dræning af din mellemøret plads, hvilket kan til gengæld forårsage en infektion i øret. Og, "trække vejret gennem munden kan gøre lungesygdomme som astma og bronkitis værre," siger Dr. Luong. Ved hjælp af en over-the-counter næsespray kan holde disse delikate strukturer fugtig. Det er imidlertid vigtigt, at vælge produkter med omtanke.

Valg saltvand næse spray og dråber

Simple salt-vand eller saltvand, løsninger er ideelle til alle former for ENT problemer. Saline reducerer de tykke sekret i næsen og bihulerne og hjælper med til at fjerne irriterende partikler og bakterier.

"Brug salt løsninger, der er tilgængelige over-the-counter kan være meget nyttigt og kan give komfort. En eller to gange om dagen er normalt nok," siger Kathleen L.Yaremchuk, MD, en ørelæge på Henry Ford Hospital i Detroit og formand af sygehusets afdeling for otolaryngology.

Tilføjer Luong: "En saltvand næsespray fungerer som en luftfugter til at holde sinus slim bevægelse. Det kan hjælpe vaske væk allergener og bakterier, før de forårsager betændelse." Og i modsætning til decongestant næsespray, er der ingen fare for afhængighed, så det er sikkert at bruge. Faktisk kan du trygt bruge en saltvandsopløsning næsespray op til seks gange om dagen.

En saltvand næse spray kan være særligt værdifuldt i løbet af vinteren, når luften er kold og tør. Fælles mærker omfatter Ayr, Ocean, Simply Saline, og mange andre. Hvis din næse er øm, kan du opleve nogle stikkende, og nogle mennesker er følsomme over for konserveringsmidler i saltvand næse spray (brands uden konserveringsmidler er tilgængelige). Som for om at købe en spray eller dråber, gå med dine personlige præferencer - de betragtes lige så effektive.

Dekongestanter næsespray og dråber

Decongestant næsespray kan ikke bruges som saltvand næse spray. Hvis de anvendes ud over de anbefalede tre dage vil du sandsynligvis opleve, hvad der kaldes en rebound effekt. "Hvad dette betyder er, at når sprayen aftager, har du mere trængsel end når du oprindeligt brugt spray," siger Dr. Yaremchuk. "Det er, hvorfor nogle mennesker bliver afhængige af en over-the-counter decongestant og begynde at bruge det mere end to gange om dagen -. Nogle gange op til en flaske en dag"

Luong siger disse næsespray arbejde ved skrumpende blodkarrene i næsen. Når det sker, kan en person skifte til saltvand næsedråber. De decongestant næse spray, siger hun, er sikre og effektive, når de bruges som anvist. "Overusing en decongestant næsespray kan føre til en tilstand af kronisk tilstoppet næse kaldet rhinitis medicamentosa, hvilket kan være nødvendigt at blive behandlet med steroid næse spray," advarer Luong.

Fælles dekongestant næse spray og dråber omfatter Neo-Synephrine, Dristan, Afrin, og andre. Decongestant næse spray er mest nyttige i de tidlige stadier af en forkølelse eller sinus infektion. De kan også anvendes til at forhindre sinus eller øre tryk under flyvning.

Over-the-counter-produkter kan være en værdifuld tilføjelse til din sinusitis behandlingsregime - og også hjælpe til at forhindre andre ENT-relaterede problemer - så længe du er klar over farerne ved hjælp af decongestant næse spray i længere tid end tre dage. Se din primære sundhedstjeneste læge eller en ENT specialist, hvis du fortsat har problemer - og sørg for at fortælle din læge om eventuelle over-the-counter produkter, du bruger.

Find mere information i Everyday Health Øre, næse og hals center.