Evb2

Multipel sklerose og alder

Find ud af hvordan alder påvirker multiple sklerose symptomer og MS behandling.

Mens de fleste mennesker, der er diagnosticeret med multipel sklerose er mellem 20 og 50 år, der er også tilfælde af multipel sklerose hos børn såvel som folk, der udvikler MS-symptomer godt efter det fyldte 50 år. Ifølge Tanuja Chitnis, MD, assisterende professor i neurologi og leder af Partners Pediatric MS Center på Massachusetts General Hospital for Children, også alder og tid synes at have en vis effekt på sygdomsprogression. "De fleste mennesker, der er kategoriseret med recidiverende-remitterende dissemineret sklerose," forklarer hun, "er diagnosticeret med sekundær progressiv mellem 5 og 15 år ind i sygdom."

MS og alder: børn
"Børn oplever lignende MS-symptomer til voksne, herunder motoriske symptomer og svaghed, men børn har tendens til at have flere tilbagefald end voksne," siger Dr. Chitnis. Men i pædiatrisk MS, tilføjer hun, "der er en langsommere forløb progression og børnene har mindre handicap."

Mens MS undertiden går udiagnosticerede hos børn, som følge af overlapningen af ​​MS-symptomer, og symptomerne på andre pædiatriske sygdomme, så mange som 5 procent af de indberettede multipel sklerose sager er pædiatrisk, der påvirker børn eller teenagere.

MS og alder: efter 50
Undersøgelser viser, at næsten 9 procent af patienter med dissemineret sklerose oplever MS-symptomer sent i livet, modtage deres MS diagnose efter det fyldte 50 år. For disse mennesker, motoriske og mobilitet symptomer er mest almindelige, og sygdommen skrider hurtigere på handicap end hos mennesker, der er diagnosticeret, når de er yngre.

Dette betyder ikke nødvendigvis, at folk, der er diagnosticeret senere har mere handicap, selv om. En separat undersøgelse fandt tyder på, at handicap stiger med alderen, uanset hvornår eller hvilken type MS er i første omgang diagnosticeret. Beviser er stigende foreslå, at alderen ved diagnosen ikke dikterer hvor hurtigt multipel sklerose skrider frem.

Endnu en undersøgelse har fundet beviser, der tyder på, at den nuværende alder er en bedre indikator for sygdomsprogression end den alder, hvor du er diagnosticeret med MS. Mens det fremgår, at aldringsprocessen og multipel sklerose er uløseligt forbundet, er behov for mere forskning om emnet, før nogen endelige konklusioner kan foretages.

MS og alder: indflydelse på behandlingen
Selvom multipel sklerose ikke umiddelbart livstruende, mange MS patienter er i risiko for sundhedsmæssige komplikationer, der kan forkorte deres levetid. Selvom en undersøgelse viste, at mennesker, der lever med multipel sklerose har tendens til at have en lettere gang at håndtere processen med aldring, depression er stadig en faktor for ældre MS-patienter, som er en øget risiko for selvmord.

Andre komplikationer er også et problem. Nedsat mobilitet kan sætte folk med multipel sklerose i højere risiko for død i mindst to måder. Nedsat mobilitet kan påvirke en persons helbred på et meget grundlæggende niveau: tilgængelighed. Det kan være svært for folk med motoriske problemer at rejse til og fra sundhedsvæsenet udnævnelser, og så de give afkald på disse ture, så ofte de kan. Og det betyder, at andre medicinske betingelser er tilladt at udvikle ukontrolleret, og MS-behandlinger er negativt påvirket. Nedsat mobilitet kan også være svært på dit hjerte: At være mindre aktiv er et kendt risikofaktor for hjertesygdom.

Hvis du lever med MS, og har problemer med at bo på toppen af ​​din lægehjælp, uanset hvad din alder, bede om hjælp, hvis du kender nogen, der er i denne situation, skal du finde ud af hvad du kan gøre for dem. Og tjek hvad assistance kunne være tilgængelige i dit samfund. For eksempel kan lokale tjenester kunne hjælpe med rides til og fra lægebesøg.

MS og alder: bundlinjen
I sidste ende, MS er en kronisk sygdom - ikke en terminal én. Mens det lidt kan forkorte levetiden, Chitnis siger, at ændringen i levetid er uvæsentlige: "Jeg har set mange MS-patienter, der bor til at være 70 eller 80 år," konstaterer hun.