Evb2

Mood stabilisatorer og borderline personlighedsforstyrrelse

Mood stabilisatorer kan anvendes til at reducere vrede, impulsivitet, angst, depression, eller forsøg på at skade sig selv forbundet med borderline personlighedsforstyrrelse. Et par lægemidler, der almindeligvis anvendes som stemningsstabiliserende er:

  • Carbamazepin (såsom Tegretol eller Epitol).
  • Lithium (såsom Lithobid).
  • Divalproex (Depakote).

Mood stabilisatorer er taget af munden som piller eller kapsler.

Disse lægemidler hjælper med at stabilisere visse hjernen kemikalier kaldet neurotransmittere, der styrer følelsesmæssige temperament og adfærd. Afbalancere disse hjernen kemikalier kan reducere symptomerne på borderline personlighedsforstyrrelse.

Mood stabilisatorer kan kombineres med andre lægemidler (såsom antidepressiva), der bruges til at behandle humørsvingninger til at hjælpe bedre kontrol symptomer på borderline personlighedsforstyrrelse, såsom aggression, impulsiv adfærd og vrede.

Carbamazepin

Carbamazepin er et antiepileptisk medicin, der bruges som en stemning stabilisator.

Det forårsager andre bivirkninger end lithium. Det kan interagere med andre lægemidler, og du skal være overvåget nøje, når du tager denne medicin. Bivirkninger af carbamazepin kan omfatte en tør mund og svælg, forstoppelse, ustabilitet, døsighed, appetitløshed, kvalme og opkastning.

Folk, der tager carbamazepin har brug for regelmæssige tests for at måle mængden af ​​carbamazepin i deres blod. De har også brug for at have tests for at kontrollere leverfunktionen og blodlegemer.

Carbamazepin bør ikke anvendes sammen med monoaminooxidasehæmmere (MAO-hæmmere), da alvorlige-tider dødelig-reaktioner kan forekomme.

Carbamazepin kan interagere med p-piller (p-piller), hvilket gør dem ineffektive i forebyggelsen graviditet.

Lithium

Lithium kan tages for en længere periode eller anvendes som vedligeholdelsesbehandling.

Bivirkninger af lithium kan omfatte kvalme, opkastning, diarré, rysten, og en øget tørst og vandladningstrang. Vægtøgning i de første par måneders brug er fælles, sammen med sløvhed og en metallisk smag i munden.

Mere alvorlige bivirkninger af lithium kan omfatte blacking, sløret tale, thyroid dysfunktion, nyresvigt, ændringer i hjerterytmen eller andre hjerteproblemer, og en stigning i antallet af hvide blodlegemer (ikke sædvanligvis forårsaget af en infektion).

Folk, der tager lithium har brug for regelmæssige tests for at måle mængden af ​​lithium i deres blod. De har også brug for at have tests for at kontrollere skjoldbruskkirtlen funktion, nyrefunktion og blodlegemer.

Forhøjet indhold af lithium kan være livstruende. Sommetider andre receptpligtige og håndkøbsmedicin forårsage højere-eller lavere end forventet mængder af lithium i blodet. Hvis du og din læge beslutter, at du skal tage lithium, er det vigtigt at fortælle lægen om alle de andre lægemidler, du tager.

Divalproex

Divalproex er en krampestillende medicin, der bruges som en stemning stabilisator.

Det kan give bivirkninger såsom kvalme, søvnbesvær, svimmelhed eller vægtøgning. Andre mere alvorlige bivirkninger kan forekomme, men er sjældne. De omfatter leverproblemer, pancreatitis, og en alvorlig allergisk reaktion.

Mennesker, der tager valproat brug for regelmæssige prøver for at måle mængden af ​​divalproex i deres blod. De har også brug for at have tests for at kontrollere leverfunktionen og blodlegemer.

Må ikke stoppe med at tage disse lægemidler pludseligt. Du bør aftage af disse stoffer langsomt med hjælp fra din læge, for at undgå negative og alvorlige bivirkninger. Mens du tager carbamazepin og valproat, vil lægen nødt til at teste din lever nu og da for at se, hvor godt det virker. Hvis du tager lithium, kan lægen også teste din skjoldbruskkirtel og nyrer.

Mood stabilisatorer kan interagere med andre lægemidler. Fortæl din læge alle de lægemidler, du tager, og spørge om mulige interaktioner.

FDA rådgivende. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har udsendt en advarsel om krampestillende medicin og risikoen for selvmord og selvmordstanker. FDA anbefaler ikke, at folk holder op med at bruge disse typer medicin. I stedet bør folk, der tager antiepileptisk medicin følges nøje for tegn på selvmord. Folk, der tager antiepileptisk medicin og der er bekymrede over denne bivirkning bør tale med en læge.