Evb2

Mænd, kvinder og farerne ved rygning

Når det kommer til rygning, der er klare forskelle mellem, hvordan mænd og kvinder tænker over det og reagere på det.

Gamle Hollywood er fyldt med billeder af mænd, der røg cigaretter - fra rå-og tumler cowboys som John Wayne til debonaire ledende mænd som Humphrey Bogart. Og berømte kvinder var kendt for at ryge, også: Mange billeder af stjerner som Marlene Dietrich har en glamourøs kvinde elegant poserer med en cigaret i hånden.

Rygning bruges til at blive betragtet mere af en mandlig forfølgelse, med meget højere antal mænd rygning end kvinder. Tilbage i 1965, omkring 52 procent af mændene røget sammenlignet med 34 procent af kvinderne. Fyrre år senere, 24 procent af mændene røget sammenlignet med 18 procent af kvinderne. Selvom den samlede procentdel af mennesker, der ryger, er kommet ned, er rygning "gender gap" indsnævret over tid, at sætte begge køn på mere lige risiko for farerne ved rygning.

Kønsforskelle i rygning

Rygning er en meget anderledes oplevelse for mænd og kvinder, har forskningen fundet. Mænd og kvinder er forskellige på:

  • Hvorfor de ryger
  • Hvordan de mener om farerne ved rygning
  • Hvilke narkomaner dem til rygning
  • Hvorfor de måske eller måske ikke holde

Nogle af de konkrete forskelle mellem mandlige og kvindelige rygere nævnes:

  • Årsager til rygning. Undersøgelser har vist, at mænd ryger for at føle sig mere vågen og energisk, nyder de positive følelser forbundet med den vane. Kvinder røg, fordi de finder det slapper dem og lindrer stress. Nikotin synes at fremme aggression hos mænd, men har en beroligende virkning på kvinder. Kvinder synes også at være mere tilbøjelige til at tage op med at ryge for at hjælpe med at kontrollere deres vægt.
  • Nydelse af rygning. Kvinder ser ud til at ryge mindre for nikotin og mere for andre faktorer, såsom at nyde synet og lugten af tobaksrøg eller glæden involveret i interaktionen med andre mennesker, mens rygning. For eksempel har en tendens mænd på cigaretpakker pauser til at ryge alene, mens kvinder, der tager røg pauser samles i grupper.
  • Intensitet af rygning. Mænd har en tendens til at forbruge flere cigaretter end kvinder. Omkring 15 procent af mandlige rygere har mere end 24 cigaretter om dagen, sammenlignet med kun 8 procent af de kvindelige rygere. Kvinder generelt ryger færre cigaretter om dagen end mænd og er mindre tilbøjelige til at inhalere dybt, når de ryger.
  • Sundhedsmæssige betænkeligheder. Mens mange af farerne ved rygning cross køn linjer, mænd og kvinder rygere gør står over for nogle unikke risici. Mandlige rygere kan opleve et fald i seksuel potens og frugtbarhed. Kvindelige rygere har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, især hvis de tager p-piller, og de risikerer også tidlig menopause, livmoderhalskræft, knoglebrud og reproduktive vanskeligheder.

Kønsforskelle i evnen til at stoppe med at ryge

Samlet kan kvinder finder det langt sværere at stoppe med at ryge end mænd gør. Begge køn citere sundhedsmæssige betænkeligheder vedrørende farerne ved rygning som den øverste årsag til rygestop, men det amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse fandt, at mens 29 procent af mandlige rygere har været i stand til at holde op, har kun 19 procent af de kvindelige rygere permanent brudt den vane. Kvinder er tre gange mere tilbøjelige end mænd til tilbagefald, mens du prøver at holde op med at ryge uden hjælp.

Forskere har fundet en række grunde til, at det er sværere for kvinder at stoppe med at ryge. Kvinder har tendens til at lide tilbagetrækning mere intenst end mænd, især i de sidste to uger af deres menstruationscyklus. De kan finde nikotinplastre behandlingsformer som nikotinplastre og nikotintyggegummi til at være mindre nyttige end mænd gør, og har tendens til at bekymre sig mere om vægtøgning, hvis de stopper med at ryge. Kvinder er også mere tilbøjelige til at tilbagefald under stress.