Evb2

Livmoderhalskræft fakta enhver kvinde har brug for at vide

Lær hvordan livmoderhalskræft starter og hvordan du beskytter dig selv.

Mens livmoderhalskræft var engang en almindelig årsag til kræft dødsfald blandt europæiske kvinder, brug af Pap-tests har (eller celleprøve) for screening for livmoderhalskræft faldet drastisk forekomsten i de seneste par årtier. Alligevel den europæiske Cancer Society anslår, at i 2008 11.070 europæiske kvinder udviklede livmoderhalskræft og 3.870 vil dø af denne sygdom. Her er vigtige oplysninger, der kan redde liv.

Hvad er livmoderhalsen?

Livmoderhalsen er den smalle passage ved den nedre ende af livmoderen (livmoderen), der forbinder livmoderen til vagina. Den livmoderhalsen gør livmoderslimhinden, der hjælper sædceller fra vagina ind i livmoderen. Normalt livmoderhalsen forbliver lukkede, det åbner i løbet af arbejdskraft, så barnet at passere gennem fødselskanalen. Under menstruation, strømmer blodet ud af livmoderen gennem livmoderhalsen samt.

Hvor livmoderhalskræft udvikler

Livmoderhalskræft starter med kræftceller, der begynder at vokse på overfladen af ​​livmoderhalsen. Livmoderhalskræft vokser langsomt, og forstadier eller unormal, kan cervikalceller normalt påvises ved en celleprøve længe før kræft udvikler sig. Når cervikalceller begynder at skifte fra normale celler til unormale dem, er betingelsen kaldes dysplasi.


Relateret: celebrity kræft overlevende


Dysplasi er ikke livmoderhalskræft, da dysplastiske celler ikke spredt sig til nærliggende væv den måde kræftceller gør. Selvom dysplasi undertiden går væk uden behandling, kan det udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis venstre ubehandlet.

Livmoderhalskræft og HPV

Forskere ved nu, at der er en sammenhæng mellem HPV eller humant papillomavirus, og livmoderhalskræft. Men mens mange kvinder udvikler HPV-infektioner, relativt få med HPV vil udvikle livmoderhalskræft.

"Der er meget stærke beviser for, at du er nødt til at have kronisk HPV-infektion" at udvikle livmoderhalskræft, siger Marcela G. del Carmen, MD, MPH, klinisk direktør for Gillette Center for gynækologisk onkologi på Massachusetts General Hospital Cancer Center og en assistent professor ved Harvard Medical School.

Hvis du har HPV, er det endnu mere vigtigt at få regelmæssige Pap-tests. "Hvis du bliver screenet, du opdager forstadier ændringer ved Pap-test," Dr. del Carmen siger.

Livmoderhalskræft: fælles risikofaktorer

"Kvinder, der ikke får screenet er dem, der er i størst risiko," siger del Carmen. Hun tilføjer, at kvinder, der har svage immunsystemer (på grund af HIV-infektion, for eksempel) og dem, der ryger har større risiko for at udvikle livmoderhalskræft.


Relateret: kosttilskud, som kan bekæmpe kræft


Her er andre risikofaktorer for at være opmærksom på og tale med din læge om:

  • Du har klamydia, en almindelig seksuelt overført sygdom.
  • Du spiser nogle frugter og grøntsager.
  • Du er overvægtig.
  • Du tager orale præventionsmidler (p-piller).
  • De har haft flere fuldbårne graviditeter.
  • Din mor eller søster havde livmoderhalskræft.
  • Din mor tog et stof kaldet diethylstilbestrol (DES), mens gravid med dig.

Uanset om du har risikofaktorer for livmoderhalskræft, er det vigtigt for enhver kvinde at have regelmæssige Pap-tests. En Pap-test kan afsløre forstadier ændringer i cellerne i livmoderhalsen, før de bliver kræft og tidlig påvisning betyder en langt bedre chance for at overleve. Tal med din læge om, hvor ofte du bør afprøves. Det er en hurtig og smertefri test, der kan redde dit liv.