Evb2

Leve godt med en reumatisk tilstand

Du kan have en fuld liv med leddegigt eller fibromyalgi. Find ud af hvad reumatologiske specialister siger om klare leddegigt og andre gigtlidelser.

Omkring 43 millioner europæere har en reumatiske tilstand som leddegigt (RA), eller fibromyalgi. Da de fleste af disse betingelser er kroniske, livslange sygdomme, der ikke har nogen kur, lære hvordan man bedst til at leve med dem, er afgørende for dit velbefindende. Coping med leddegigt eller reumatiske betingelse indebærer at få hjælp fra sundhedspersonale og lære at hjælpe dig selv.

Problemet med ra: hvem at konsultere for at få hjælp

Specialister kan tilbyde værdifuld vejledning til dem klare RA. "Sammen med deres primære sundhedstjeneste læge, vil de fleste mennesker med en reumatiske betingelse brug for hjælp fra en reumatolog, "siger reumatolog Elizabeth Araujo, MD, en assisterende professor ved University of Cincinnati i Ohio. Reumatologer specialiserer sig i behandling af mennesker med bindevævssygdomme ligesom RA, lupus, fibromyalgi, og sklerodermi.

Andre eksperter, der kan hjælpe folk med leddegigt omfatter:

 • Fysiske og ergoterapeuter. Fysioterapeuter kan hjælpe folk med leddegigt og andre reumatiske lidelser opretholde styrke og fleksibilitet. Ergoterapeuter kan hjælpe dig med at lære hvordan man kan gå om dine daglige aktiviteter på måder, der forårsager mindre fysisk nød.
 • Ortopædiske kirurger. Rådføre sig med en ortopædisk kirurg kan være nødvendigt, hvis medicin og andre behandlingsformer ikke er i stand til at forhindre eller bremse skader på dine led. "Hvis du har en reumatisk hofte eller knæleddet, der er degenereret over tid, kan ortopædisk kirurgi genoprette funktionen og lindre smerter i op til 90 procent af tilfældene," siger James CC Leisen, MD, leder af reumatologi på Henry Ford Hospital i Detroit.
 • Rådgivere. Får den støtte du har brug for til at klare RA er afgørende. Du kan overveje at arbejde en på én med en terapeut, der har specialiseret sig i behandling af mennesker med reumatiske lidelser eller deltage i en støttegruppe for mennesker med leddegigt. "Kroniske reumatiske sygdomme som leddegigt og fibromyalgi kan føre til depression. Psykologisk og social rådgivning kan være meget nyttigt i nogle tilfælde," siger Dr. Araujo.

Yderligere nyttige ressourcer kan omfatte:

 • Sygeplejersker
 • Socialrådgivere
 • Farmaceuter
 • Heath pædagoger

Du kan også tage en proaktiv rolle i din sundhedspleje. "En af de bedste ting, en person med en reumatisk tilstand kan gøre, er at lære så meget som de kan om deres sygdom. Så de kan stille de rigtige spørgsmål, arbejde med deres læger, og tage en aktiv rolle i deres behandling," rådgiver Dr.. Leisen.

Problemet med leddegigt: hvordan man lever godt

Leve med en reumatisk tilstand kan virke knusning til tider, men du kan gøre dit liv bedre ved at få nok motion, hvile som nødvendigt, styre din smerte, beskytter dine led, og opretholde en sund kost. Og giv ikke op: En positiv holdning kan gøre forskellen mellem blot at få af og lever godt med en reumatisk tilstand.

 • Øvelse. Undersøgelser viser, at regelmæssig motion ikke blot forbedrer reumatiske lidelser, men kan også give din mentale udsigter et løft og hjælpe med at forhindre andre sundhedsmæssige problemer som hjertesygdomme. "Low-impact, kan aerob træning mindske smerter og øge styrke og fleksibilitet. Et godt eksempel er vandaerobic," siger Araujo.
 • Afslapning. lære at slappe af kan hjælpe dig mindske fysiske og følelsesmæssige stress af en reumatisk tilstand. Nogle afslapning metoder, du kan prøve omfatter guidede billedsprog, hypnose og meditation.
 • Smertebehandling. Vide, hvordan man håndtere din smerte er en vigtig del af at håndtere RA. Diskuter dine smertebehandling optioner med en reumatolog. "Medicin kan hjælpe med smerter og tillade dig at være mere aktiv, men der er mange andre måder at mennesker med leddegigt og andre gigtsygdomme håndtere smerte, herunder massage, varme og kulde terapi og akupunktur," siger Leisen.
 • Beskyttelse af dine led. Lær at bruge dine led på måder, der reducerer stress. Dette omfatter praktiserende rigtige metoder til at løfte og bøjning, og undgå stående eller siddende i ubehagelige stillinger. Du kan også være interesseret i selvhjælp enheder for at nå og åbne krukker. "Respekter din smerte," siger Leisen. Såfremt en aktivitet gør ledsmerter værre, du har brug for at skære ned.
 • Ernæring og vægtkontrol. Spise sundt vil hjælpe dig med at opretholde en sund vægt. "Vægt kontrol er vigtig for at beskytte leddene i mennesker med reumatiske lidelser," siger Araujo. Selv om der er mange krav til fødevarer eller kosttilskud, der gavner reumatiske lidelser, de fleste af disse forbliver uprøvede. Det bedste råd er at spise en varieret kost, der resulterer i en sund vægt, undgå kost modeluner og junk fødevarer, og ikke ryger. "Undersøgelser viser, at rygning gør RA værre," advarer Araujo.

Med hjælp fra et team af medicinske fagfolk, herunder din primære sundhedstjeneste læge og reumatolog, rådgivere og terapeuter, kan du styre din reumatiske tilstand og stadig lever et fuldt og sundt liv. Lære så meget som du kan om din tilstand og holde en positiv holdning vil hjælpe, også.