Evb2

Leddegigt ledelse: nye forskningsresultater

Forskning i leddegigt er konstateringen af, at livsstilsændringer kan gøre en stor forskel. Lær styre depression og få nok søvn kan hjælpe dig med at tage kontrol af leddegigt.

Administrerende leddegigt (RA) involverer mere end blot at tage medicin. "Hvad er nyt i RA ledelse er, at vi realisere selvledelse har en meget stor rolle," siger Patience White, MD, administrerende embedslæge for Arthritis Foundation og en professor i pædiatri og medicin ved George Washington University School of Medicine i Washington, "er Self-ledelsen om at forstå din sygdom og dine muligheder." DC

RA ledelse: depression er fælles og underbehandlet

Som med mange kroniske tilstande, sætter leddegigt mennesker med risiko for depression. Omkring 1 ud af 10 europæere lider af depression, men det tal stiger til 4 ud af 10 blandt patienter med reumatoid arthritis.

Folk med leddegigt og deres læger "kan gøre et bedre stykke arbejde på at genkende og behandle depression," siger Mary Margaretten, MD, en assisterende professor i reumatologi i afdelingen i medicin ved University of California, San Francisco. Dr. Margaretten førte det første multietniske studiet af depression i patienter med reumatoid artrit, som fandt, at afrikansk-europæiske og latinamerikanske patienter har samme risiko for depression som hvide patienter. Asiatiske patienter havde færre symptomer på depression end de andre grupper, men Margaretten siger flere undersøgelser er nødvendige for at definere etniske forskelle. Den forskning, som omfattede 172 patienter med RA, viste også, at depression stammede fra langtidssygdom og tab af funktion snarere end kortvarige smerter.

Behandling af symptomer på depression kan hjælpe folk med at administrere deres gigt i en række måder, siger Margaretten. Patienter, der er deprimeret, er mindre tilbøjelige til at tage deres RA medicin, at få hjælp kan ændre det. Mennesker, der får hjælp til depression "er mere tilbøjelige til at være engageret og tage vare på sig selv - alt det, der går sammen med bedre humør," siger hun. Få hjælp til depression kan omfatte individuel rådgivning samt deltagelse i en støttegruppe, der tillader en person til både at give og modtage råd om at leve med leddegigt.

Et forskningsprojekt gennemgang af 27 undersøgelser om leddegigt bakker op om forbindelsen mellem at få hjælp til depression og en bedre forvaltning af leddegigt. Den viste, at så længe som 14 måneder efter face-to-face rådgivning, mennesker med leddegigt fik ikke kun lindring af depression, men også:

  • Udnyttet mere
  • Filt mindre smerte
  • Havde lavere niveauer af handicap

Rådgivningen syntes at fungere bedre i mennesker, der havde været for nylig diagnosticeret, men Margaretten opfordrer alle RA patienter til at tale med deres læge om depression. "Det kan ikke være på forsiden af ​​deres læge sind," siger hun, "men patienter bør drøfte eventuelle depression symptomer, de har."

RA ledelse: søde drømme for bedre sundhed

Millioner af mennesker - ikke kun dem med RA - har problemer med faldende og opholder sig i søvn om natten. Men få nok søvn er især vigtigt for dem med leddegigt i at hjælpe dem med at styre deres tilstand.

"Folk, der har dårlig søvn er mere tilbøjelige til at have problemer med smertebehandling og mere svært ved at klare," siger Eric Matteson, MD, formand for reumatologi på Mayo Clinic i Rochester, Minn "Jeg tror, ​​at anerkende den rolle, sovevaner i bekæmpelse af sygdomme som leddegigt er ret vigtigt. "

Dårlig søvn kan forårsage en ond cirkel: Det kan gøre ledsmerter værre, hvilket forårsager mere søvnbesvær. Depression kan også forårsage søvnforstyrrelser, som kan bidrage til symptomer på depression.

Peger på en yderligere forbindelse mellem søvnforstyrrelser og RA, en undersøgelse af 164 mennesker med leddegigt foretaget af forskere på Mayo Foundation fandt, at deres risiko for søvnapnø var 50 procent højere end for mennesker uden RA. Folk, der har søvnapnø stoppe trække vejret i korte perioder i løbet af natten. Betingelsen er forbundet med søvnighed i dagtimerne, hovedpine og symptomer på depression.

"Getting søvn og tage sig af depression er lige så vigtigt som at tage en RA medicin," siger Dr. White. "Du kan give nogen medicin, men hvis de ikke tager det, fordi de er deprimeret, eller de glemmer, fordi de er søvn berøvet, så er du tilbage ved udgangspunktet."

RA ledelse: mere seneste resultater

Forskning har vist, betydningen af ​​andre livsstilsvalg og sunde vaner.

Spis en sund kost. En undersøgelse af 52 kvinder med leddegigt foretaget af forskere på Arizona State University fandt, at de spiste mindre frugt, fuldkorn, fibre og kulhydrater end en matchet gruppe på 58 kvinder uden RA. Også de kvinder, hvis leddegigt var mere alvorlig havde de fattigste kost. For at forbedre din ernæringsmæssige indtag, som kan hjælpe dig med at styre RA, stræbe efter en velafbalanceret kost, der indeholder masser af frugt og grøntsager, komplekse kulhydrater og magert protein. Hertil kommer, tale med din læge for at se, om du kan have gavn af at tage et supplement indeholdende omega-3 fedtsyrer.

Hvis du ryger, holde op. Nogle RA medicin er mindre effektive, når det tages af folk, der ryger cigaretter, ifølge en undersøgelse foretaget af forskere på Karolinska Universitetshospital i Stockholm, Sverige. Omkring 40 procent af leddegigt patienter, der røget oplevet nogen fordele fra to RA narkotika. Blandt ikkeryger RA patienter i undersøgelsen, fik 25.-28 procent ingen fordel.

Start fysioterapi eller ergoterapi. Selvom begge typer terapi har vist sig at hjælpe mennesker med leddegigt styre deres symptomer, er de ikke draget fordel af så ofte som de kunne være. En undersøgelse fra University of Montreal undersøgelse viste, at kun omkring 12 procent af praktiserende læger og 32 procent af reumatologer refererer RA patienter til enten type rehabilitering.

I lyset af disse resultater, bør RA patienter og deres læger overveje at genvurdere overordnede behandling planer. "Der er virkelig en enorm mængde af selvforvaltning, at folk kan gøre," siger White. "Folk har brug for at følge en sund livsstil. Medicin kan ikke gøre det alene. "