Evb2

Leddegigt: En svær diagnose

Lær nogle af de fælles metoder, der anvendes til at diagnosticere leddegigt.

Leddegigt kan være meget vanskeligt at diagnosticere i sin vorden, da der ikke er nogen enkelt test til at opdage det. Symptomerne varierer fra person til person og kan efterligne dem af andre fælles vilkår. Som et resultat, bruger sundhedspersonale flere metoder og værktøjer til at diagnosticere leddegigt.

Sygehistorie: Lægen vil bede en patient til at beskrive sine symptomer, samt hvornår og hvordan de begyndte. Hvordan symptomer såsom smerter, stivhed og hævelse ændringer over tid er især vigtigt at foretage en præcis diagnose. I almindelighed kan en diagnose af rheumatoid arthritis ikke foretages, medmindre symptomerne har været til stede i mindst seks uger.

Fysisk undersøgelse: Lægen vil undersøge leddene, muskelstyrke, hud og reflekser.

Leddegigt diagnose: laboratorieundersøgelser
Adskillige laboratorieprøver bruges til at diagnosticere RA:

Reumatoid faktor: Hvis der efter gennemgang af sygehistorie og udføre undersøgelse, lægen mistænker en person har leddegigt, kan han eller hun bestille en blodprøve for at se efter tilstedeværelsen af rheumatoid faktor eller RF. Rheumatoid faktor er et protein fremstillet af immunsystemet. Det sidste ende forekommer i blodet på omkring 80 procent af patienter med reumatoid artritis. Når det er positivt, kan mængden af ​​RF til stede i blodet hjælper lægen forudsige potentielle konsekvenser og komplikationer fra leddegigt.

Men en positiv test ikke betyder en patient har RA, og ligeledes gør en negativ test ikke betyder en patient ikke har leddegigt. Betydningen af ​​RF resultater skal evalueres på et individuelt grundlag og diskuteret med en patients personlige læge. Testresultater rapporteres som numeriske værdier. Da positive og negative intervaller varierer efter alder, køn og den slags test, der anvendes, er det bedst at drøfte resultater med en læge. Niveauer af rheumatoid faktor kan variere med sværhedsgraden af symptomer og inflammation. RF kan ikke være til stede på alle når sygdommen er i sin tidligste faser. Så hvis en RF testen er negativ, og patienten fortsætter med at vise tegn og symptomer på leddegigt, kan lægen foreslå at gentage testen.

ESR og CRP: Når leddegigt er diagnosticeret, læger kan også bestille blodprøver såsom blodsænkning (ESR) eller C-reaktivt protein (CRP). ESR og CRP test afslører betændelse i kroppen og hjælpe med at overvåge udviklingen af ​​sygdommen og reaktioner på behandlinger.

Cbc: I nogle tilfælde kan lægerne bestille en CBC (komplet blodtælling). Denne test vil kontrollere for anæmi, da det ikke er usædvanligt for RA patienter at udvikle denne tilstand. Derudover vil det kontrollere den hvide blodlegemer, som kan være abnorm i RA-patienter.

Røntgenstråler: Læger bruger røntgenstråler og andre billeddiagnostiske teknikker såsom MRI, for at se mængden af skader på leddene. Normalt den tidlige ledskader i RA er ikke synlig på røntgenbilleder, så de vises normalt. Derfor røntgenstråler ofte ikke nyttige i indledende diagnose. Imidlertid kan disse tidlige røntgenstråler bruges senere til at følge udviklingen af ​​sygdommen og respons på terapier.