Evb2

Kom til roden af ​​dårlig ånde

God tandhygiejne skal hjælpe dig med at rydde op et slemt tilfælde af dårlig ånde. Men hvad der får din stinkende ånde i første omgang?

Hvis du konstant popping pastiller eller tyggegummi til at dække op dårlig ånde, er du ikke alene. En ud af fire europæere har halitosis og forbandet med ildelugtende ånde.

Hvorfor? De fleste tilfælde af dårlig ånde er forårsaget af forkert mundhygiejne. Hvis du ikke børste og tandtråd dine tænder efter hvert måltid, vil bits af fødevarer, der sidder fast i dine tænder og tandkød og på tungen begynder at henfalde og udsende dårlig lugt.

En urene mund betyder også, at bakterier kan vokse, der kan føre til tandkødssygdomme, som også er en af årsagerne til dårlig ånde. Derudover er visse fødevarer og drikke mere tilbøjelige til at forårsage dårlig ånde, herunder:

 • Hvidløg
 • Løg
 • Ost
 • Appelsinjuice
 • Soda, herunder kost sorter

Efter disse fødevarer eller drikkevarer er fordøjet, deres olier gøre deres vej ind i din blodbanen og derefter transporteres ned i lungerne. Lugten er derefter frigivet gennem din ånde.

Andre årsager til dårlig ånde

Bortset fra, hvad du spiser og drikker, kan dårlig ånde også være knyttet til:

 • En tør mund. Spyt er din mund naturlige sæbe, så når din mund er tør, kan døde celler bygge op, hvilket er, hvad der forårsager morgen ånde. Det er et endnu større problem, hvis du sover med munden åben. Rygning og visse medikamenter kan også forårsage mundtørhed. I mere ekstreme tilfælde, kan du have et problem med dine spytkirtler, der efterlader din mund usædvanligt tørt.
 • Kroniske sygdomme. Sommetider underliggende sundhedsmæssige betingelser kan forårsage dårlig ånde. Lungeinfektioner, kræft, nyre eller leversvigt, diabetes og gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), for eksempel, er alle forbundet med dårlig ånde.
 • Åndedrætsorganer, mund, hals og næse forhold. Disse betingelser er også ofte forbundet med dårlig ånde. For eksempel udledning fra en sinus infektion vides at forårsage dårlig ånde. Hvis du har en øvre luftvejsinfektion, såsom bronkitis, sputum hostede op kan også forårsage dårlig ånde.
 • Tobaksvarer, især rygning. Tobaksvarer kan tørre munden og resultere i dårlig ånde. Folk, der bruger tobak er også i større risiko for at udvikle tandkødssygdomme, generel dårlig mundhygiejne og oral cancer.
 • Fejlernæring. Sult eller intens slankekur kan resultere i dårlig ånde på grund af ketoacidose, som er en opdeling af kemikalier, der opstår under fasten.

Beating dårlig ånde

For at bekæmpe dårlig ånde, så prøv følgende:

 • Undgå fødevarer og drikkevarer, som du kender forårsage dårlig ånde, da det kan også betyde, at minimere dit indtag af alkohol.
 • Børste i to til tre minutter efter hvert måltid og tandtråd dine tænder mindst en gang om dagen.
 • Børst din tunge forsigtigt for at fjerne døde celler, herunder bagsiden af ​​din tunge, fordi det er her bakterierne ofte indsamler.
 • Drik masser af vand for at holde din mund fugtig og ren. Og vandet er virkelig hvad der er bedst her: Andre drikkevarer, især koffeinholdige drikkevarer, ikke virker så godt som vand til halitosis behandling og forebyggelse.
 • Spis mindre kød og flere grøntsager og frugter hver dag.
 • tandpleje checkups mindst to gange om året, der omfatter en eksamen og rengøring.
 • Hvis du bære proteser, broer eller aftagelige seler, rense dem grundigt mindst en gang om dagen.
 • Suck slik eller tygge tyggegummi (helst sukkerfrit) til at stimulere spyt produktion, som hjælper vaske væk madrester og bakterier.

Når at se din tandlæge om dårlig ånde

Hvis du stadig føler at du har dårlig ånde efter at have prøvet disse tips, så spørg en person, der er tæt på dig om bekræftelse. Nogle gange, du virkelig er din egen værste kritiker. Hvis det er faktisk et problem, lave en aftale med din tandlæge for at forsøge at afdække, hvad der kunne være årsag din dårlige ånde.

Undgå at drikke, spise, tyggegummi eller børste tænder før din tandlægen. Springe parfume eller andre parfumerede produkter også, så din tandlæge kan virkelig vurdere din dårlig ånde. Din tandlæge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, der spænder fra dine tandhygiejne vaner til din generelle sundhed.

I nogle tilfælde kan ånde skyldes en ophobning af plak, som er et lag af bakterier på tænderne. Hvis dette er tilfældet, kan tandlægen have dig bruge en speciel antimikrobiel munden skylles.


Related: 5 mest pinlige orale helbredsproblemer


Hvis din tandlæge vurderer, at den dårlige ånde skyldes gummi sygdom, vil du blive behandlet eller henvises til en gummi sygdom læge, der kaldes en periodontist. Også kaldet paradentose, tandkødsbetændelse forårsager dit tandkød at aftage fra tænderne og efterlader lommer, der samler bakterier og plak. En parodontal rengøring eller mere omfattende behandling, kan nødvendig.

Hvis din tandlæge ikke er i stand til at afdække årsagen til din dårlige ånde, ville en tur til din primære sundhedstjeneste læge for en fysisk eksamen være det næste skridt for at bestemme de underliggende årsager til din dårlige ånde.