Evb2

Knoglekræft risikofaktorer

Mens den præcise årsag til knoglekræft er ukendt, kan adskillige faktorer øger en persons risiko.

Der findes flere forskellige typer af knoglekræft - herunder osteosarcoma, Ewings sarkom, og chondrosarcoma - der er kendt som primære knogle kræftformer. Kræft, der spreder sig til knogle efter oprindelse i andre organer ikke er teknisk knoglekræft, men snarere metastatisk knoglekræft. For eksempel kræft, der begynder i prostata og senere breder sig til knoglen kaldes prostatacancer med knoglemetastaser.

Risikofaktorer for knoglekræft
Selvom forskerne ikke kender den nøjagtige årsag til knoglekræft, har mange risikofaktorer er blevet identificeret. Risikofaktorer for primær knogle kræft omfatte:

 • noncancercous knoglesygdomme
 • genetik
 • højdosis strålebehandling for andre kræftformer
 • kræft i et andet organ i kroppen, der kan spredes til knoglerne

Bone kræftrisiko: noncancerous knoglesygdomme
En række sundhedsmæssige betingelser, der angriber en persons knogler kan skabe en øget risiko for knoglekræft. Disse lidelser omfatter:

 • Pagets sygdom: Denne tilstand kan påvirke en eller flere knogler, der forårsager abnorm knoglevæv at udvikle. Den unormale væv gør knoglerne tung, tyk og skør. Bones med Pagets sygdom tendens til at være svagere og mere tilbøjelige til at bryde, men samlet, at sygdommen normalt ikke livstruende. Osteosarkom udvikler sig i omkring 1 procent af befolkningen lider af Pagets sygdom, men normalt ikke før Pagets sygdom har spredt sig til flere knogler.
 • Godartede knogletumorer: Dannelsen af noncancerous knogletumorer i kroppen øger en persons risiko for knoglekræft. Disse godartede tumorer omfatter chondromas, der kan vokse i brusk, og osteochondromas, der kan dannes i knogle og brusk.
 • Flere exostoses: Denne arvelig tilstand forårsager mange bump til at danne på en persons ben. Disse bump, godartede tumorer, der består af brusk, kan gøre knogler deforme eller svage. Flere Exostoses skabe en øget risiko for chondrosarkom, en knogle kræft, der begynder i brusk.
 • Ollier sygdom: Også kendt som enchondromatosis, denne sygdom medfører multiple godartede tumorer at danne i kroppens brusk. Mennesker med Ollier sygdom har en højere risiko for chondrosarcoma.
 • Maffucci syndrom: Denne tilstand medfører godartede knogle tumorer og unormalt formede knogler. Cirka 20 procent til 40 procent af mennesker, der udvikler denne sygdom kan også udvikle chondrosarcoma.

Bone kræftrisiko: genetiske faktorer
Sygdomme, der ikke er relateret til knogler, men er nedarvet gennem en genetisk faktor har også vist sig at øge risikoen for knoglekræft. Disse sygdomme inkluderer:

 • Arvelig retinoblastoma: Denne sjældne øjet kræft påvirker børn og er forårsaget af en genetisk mutation. Børn med denne mutation har en øget risiko for knoglekræft, især hvis strålebehandling anvendes til behandling retinoblastoma.
 • Li-Fraumeni syndrom: Denne genetiske mutation øger en persons risiko for at udvikle en række af cancere, herunder knoglekræft osteosarkom, samt kræft i bryst og hjerne.
 • Rothmund-thompson syndrom: Kids med denne genetiske syndrom lider hæmmet vækst og knogleproblemer. De er mere tilbøjelige til at udvikle osteosarkom.

Bone kræftrisiko: stråling
Bone kræft kan være forårsaget af eksponering for stråling. Normale røntgenbilleder af knogler betragtes relativt harmløse, men højdosis strålebehandling rettet mod en del af kroppen, der omfatter knogler øger risikoen for knogle kræft udvikler sig i det område, der blev behandlet. Det er en lille risiko, dog. Kun en patient i hver flere hundrede behandlet med strålebehandling ender udvikle knoglekræft. Men risikoen er større for børn, der modtager strålebehandling for kræft end for voksne, der får samme behandling.

Bone kræftrisiko: metastatisk sygdom
Knogler er et fælles mål for kræftceller, der brækker fra en primær tumor andetsteds i kroppen. Disse celler ind i blodbanen og kigge efter andre steder at invadere. Kræft, der har spredt sig i skelettet fra et andet organ oftest forekommer i knogler nær centrum af kroppen, i modsætning til primær knogle kræft, som har en tendens til at starte i de lange knogler i benene. Rygraden er den mest almindelige sted for metastatisk knoglekræft at invadere, efterfulgt af bækken, låret knogle, overarm ben, ribben, og kraniet.