Evb2

Klang foreninger i bipolar lidelse

Klang foreninger, verbal sammenkædning af ord med lignende lyde, er kendetegnende for psykotiske faser af bipolar lidelse.

Sammenkædning ord sammen baseret på lignende lyde snarere end sammenhængende mening er et symptom på psykose hos mennesker med bipolar lidelse. Sådanne bipolar symptomer opstår under psykotiske episoder i den maniske fase, men kan også forekomme med depressive psykose.

"Denne tale mønster er karakteristisk for uorganiseret tankegang i psykotiske lidelser," forklarer psykiater Michael Peterson, MD, ph.d., adjunkt i afdelingen for psykiatri ved University of Wisconsin School of Medicine og folkesundhed i Madison. Dr. Peterson tilbyder disse eksempler på klang foreninger: "den båd håber svæver" eller "toget hjernen regnede på mig." De involverede ord har ofte en rim, nær-rim eller punning (Valg ord baseret på dobbelt betydninger) kvalitet dem.

Der er andre typer af sproglige ændringer, der kan være til stede med bipolar symptomer foruden klang foreninger, herunder:

 • Word salat. Et virvar af ord, der ikke tilsyneladende er forbundet og kan være svært at forstå.
 • Desorganisering. Hoppe fra én idé til en anden uden overgang.
 • Neologisme. Konfektion ord, der har nogen betydning for nogen, men højttaleren.
 • Echolalia. Gentagelse andres ord eller sætninger.

Typisk, hvis du bruger tid med en person, der er ved at blive psykotisk, vil du bemærke, at hans sprog bliver mindre fornuftigt og forståeligt som hans psykose bliver værre. Han kan ikke være bekendt, at han ikke giver mening, da han strenge sammen klang foreninger eller andre usædvanlige sproglige associationer. Til sidst kan han blive helt usammenhængende eller synes at være "tale i tunger." Rationalisering med ham eller forsøger at tale med ham om, hvad han siger, er ikke til at få dig nogen klare svar. I stedet begynder at søge behandling for sine bipolar symptomer, så snart du opdager, at hans sprog er begyndt at falde fra hinanden.

Andre tegn på bipolar psykose

Klang foreninger og andre sproglige ændringer kan være ledsaget af andre symptomer på psykose, som omfatter:

 • Hallucinationer
 • Paranoia
 • Vrangforestillinger
 • Rodet tænkning eller taler
 • Bliver alt modtagelige for stimulation i miljøet
 • Svært at bestemme, hvad der er virkeligt og hvad der ikke er
 • Problemer med at gennemføre almindelige opgaver (problemer kan være relateret til hukommelse, koncentration, klar tænkning, osv.)

Bipolar psykose ser meget gerne symptomer på skizofreni, som kan resultere i en fejldiagnose for nogle patienter med manisk depression eller andre psykiatriske sygdomme. Omkring halvdelen af ​​mennesker med bipolar lidelse vil have en psykotisk episode på et tidspunkt i deres liv. Psykose er normalt midlertidig, men det er vigtigt at få behandling med det samme.

Forvaltning af klang foreninger

Fordi klang foreninger er et symptom på psykose, forvalte dem kræver behandling af psykose.

"De styres primært bruger antipsykotisk medicin. Målet i behandling bipolære episoder med psykose er at løse de akutte symptomer og stabilisere humør. Antipsykotisk medicin for bipolar lidelse, kan anvendes enten under den psykotiske episode udelukkende eller som længerevarende humør-stabiliserende medicin, "siger Peterson.

Så foruroligende som klang foreninger og andre sprogproblemer kan være, effektive behandlinger findes, der kan få din elskede tilbage på sporet.