Evb2

Kan angst påvirke dine tænder?

Angst bivirkninger kan omfatte tænderskæren og kæbe clenching, en tilstand kendt som bruxism.

På grund af angst eller andre spørgsmål, male nogle mennesker deres tænder eller bider kæbe tusindvis af gange om natten, mens de sover. De lagt så meget pres på deres kæber - 250 ud pounds (eller flere) værd af force - at de slides ned deres tænder, nogle gange endda forårsage fælles og muskel problemer. Og slibning tænder kan være så højt, at det vækker deres partner.

Værre endnu er slibning tænder ikke altid begrænset til nattetimer - det kan forekomme i løbet af dagen samt. Knuger og slibning tænder, ofte uden selv at indse du gør det, kaldes bruksisme, det påvirker omkring én ud af tre mennesker og kan føre til kæbeleddet problemer, eller TMJ.

Forståelse bruxism

Ofte er folk ikke engang ved, at de slibe deres tænder. Men tandlæger kan se på deres tænder og ved, at de har en vane med slibning og kan se på deres kæber og vide, at de knuge, siger Michael Gelb, DDS, klinisk professor i oral medicin og patologi ved New York University College of Dentistry i New York City. Folk, der knuge en tendens til at gøre det i en rytmisk bevægelse, som om de er tygge noget, og ofte ender med store kæbemusklerne. Mennesker med firkantede kæber også er i stand til at lægge mere kraft, når de knuge og forårsage mere skade, Dr. Gelb siger.

Når du slibe dine tænder eller knuge din kæbe, vil du sandsynligvis opleve et væld af symptomer, herunder:

 • Hovedpine
 • Neck ømhed
 • Kæbesmerter
 • Øresmerter
 • En følelse af fylde i ørerne
 • Ringen for ørerne
 • Følsomme tænder, når de spiser eller drikker

Eksperter siger, der er i fare for bruxismus er mennesker, der kan:

 • Være nervøs
 • Være ude af stand til at håndtere stress
 • Har problemer med vrede
 • Føler sig frustrerede
 • Være aggressiv
 • Være konkurrencedygtige

Fordi bruxismus foregår primært om natten, er det betragtes som en søvnforstyrrelse, Gelb siger. Folk, der har søvnapnø problemer, såsom snorken og vejrtrækningsproblemer, tendens til at have bruksisme, tilføjer han. Tænderskæren også sætter dig i risiko for TMJ, når leddene, der forbinder din kæbe til dit kranie blive smertefuld, har mindre bevægelse og bliver betændt. Kæben kan pop eller klik, når den bevæger sig.

Angst, bruksisme og TMJ

Ikke overraskende, kan stress og angst problemer gør bruxismus værre. Det er nemt at slibe dine tænder og knuge din kæbe, når du er under stress, siger Susan Walsh, PsyD en neurospsychologist og adjunkt i afdelingen for psykiatri og adfærdsmæssige neurovidenskab på Loyola University Health System i Maywood, Ill. Det er fordi en nerve løber fra musklerne i din kæbe til en del af din hjerne, der er kilden til kamp-eller-flugt reaktion, som træder i kraft, når din krop er under stress.

"Hvis vi er for meget i kampen mode og vi kronisk stresset, føler vi det i vores kroppe 24 timer i døgnet, selv når vi sover," Walsh siger. "For nogle mennesker, bærer de deres stress i deres kæber."

Er angst faktisk forårsage forårsage bruksisme? Hvis du har bruxismus eller TMJ, er der god grund til at undre sig, hvis angst problemer kunne være roden til det. Men det er svært at sige hvad der kommer først, angst eller slibning tænderne, og knytter kæben. Lægerne faktisk ikke, hvorfor nogle mennesker male og knuge hele dagen og hele natten og kan ikke sige med sikkerhed, at bruxism og TMJ er angst bivirkninger. "Folk knuge om de har haft en god dag eller en dårlig dag, uanset om de er glad eller trist," Gelb siger.

Bruksisme kan dog begynde efter en traume, som en bilulykke, Gelb tilføjer. En nyere undersøgelse fandt også, at førskolebørn, der havde svært ved at tilpasse sig skole, og som blev trukket tilbage, mens der var mere tilbøjelige til at slibe deres tænder.

Og vi ved også, at bruxism og angst kan blive en ond cirkel. Hver gang nogen knytter under søvn, hjernen vågner op fra den dybe fase af søvnen og flytter til en lettere fase af søvnen, Gelb siger. Ikke får den rigtige mængde af dyb søvn betyder, at en person, der allerede har angst problemer kommer til at føle sig endnu mere ængstelig. Og når du er ængstelig, kan dagtimerne slibning og clenching bliver værre.

Få behandling for eventuelle angst problemer - medicin og terapi - kan forbedre symptomer på bruksisme og TMJ, Gelb siger. Især kan kognitiv adfærdsterapi hjælpe folk ændre deres reaktion på stress og hjælpe dem med at stoppe tænderskæren i løbet af dagen.

Hvis tænder og kæbe problemer relateret til angst der volder dig eller en elsket en vanskelighed, så tal med din læge eller tandlæge. Hjælp er tilgængelig.