Evb2

Intravesikal terapi, kemoterapi og strålebehandling for blærekræft

Disse former for behandling kan gives før eller efter operation for blærekræft til at øge chancerne for et positivt resultat.

Intravesikal terapi

Intravesikal behandling sættes lige ind i blæren stedet for at blive afgivet gennem munden eller sat ind i en blodåre. Den mest almindelige form for denne type behandling mod blærekræft er immunterapi. Denne behandling medfører kroppens egne naturlige forsvarsmekanismer (immunsystemet) til at angribe kræft.

Bacillus Calmette-Guerin behandling (BCG) er et eksempel på immunterapi, der er nyttige til behandling af lav-fase blærekræft. BCG gives lige ind i blæren gennem et tyndt, fleksibelt rør kaldes et kateter. Kroppens immunsystem reagerer på BCG. Immunsystemets celler er tegnet til blæren og angribe kræft. BCG gives normalt en gang om ugen i 6 uger.

BCG behandling kan give influenzalignende symptomer (mild feber, kulderystelser og træthed), samt en brændende fornemmelse i blæren. En høj feber (over 101,5 ° F), der ikke reagerer på aspirin eller Tylenol kunne betyde en livstruende spredning af BCG i hele kroppen. Hvis dette sker, bør du ringe til din læge med det samme. Normalt disse infektioner kan behandles.

Interferon er et stof, som normalt dannes af kroppen for at tænde immunsystemet. Det kan være nyttigt i intravesikal behandling af blærekræft. Andre lægemidler gives ofte med interferon at lindre almindelige bivirkninger såsom muskelsmerter, knoglesmerter, hovedpine, træthed, kvalme og opkastning.

Intravesical kemoterapi

I denne behandling, er anticancerlægemidler sat ind i blæren gennem et tyndt, fleksibelt rør kaldes et kateter. Lægemidler gives på denne måde nå kræftceller i blæren foring uden at påvirke celler andetsteds. Fordi det hovedsageligt påvirker cellerne foring blæren, er enhver kræft uden for blæren foring ikke behandles. Så er intravesikal kemoterapi (kemo) bruges kun til tidlige fase blære kræftformer.

De væsentligste bivirkninger ved intravesikal kemo er irritation og en brændende fornemmelse i blæren.

Kemoterapi

Kemoterapi (ofte kaldet simpelthen kemo) er brugen af medicin til at dræbe kræftceller. Normalt lægemidler gives i en vene eller via munden. Når narkotika ind i blodbanen, de spredes i hele kroppen. Chemo er nyttig i behandling af kræft, der har spredt sig ud over blæren til lymfeknuder og andre organer.

Kemo kan bruges til at skrumpe en stor tumor, så det er lettere at fjerne under operationen. Når det bruges på denne måde kaldes neoadjuverende kemo (giver den medicin, før den lokale behandling). Det kan også gives efter kirurgi eller strålebehandling for at forhindre væksten af ​​omstrejfende kræftceller stadig i kroppen. Dette kaldes adjuverende kemo. Det kan sænke chance for, at kræften kommer tilbage senere.

Sommetider kemo gives sammen med stråling for at hjælpe den stråling fungere bedre. Dette kan øge bivirkningerne af stråling.

Bivirkninger af kemo

Mens kemococktail dræbe kræftceller, men også beskadige nogle normale celler, og dette kan føre til bivirkninger. Disse bivirkninger afhænger af typen af ​​lægemidler, der anvendes, det beløb, der træffes, og længden af ​​behandlingen. Kortsigtede bivirkninger kan omfatte:

 • Kvalme og opkastning
 • Ikke at føle sig sulten
 • Hårtab
 • Mundsår
 • Større chance for infektion (fra en mangel på hvide blodlegemer)
 • Blødning eller blå mærker efter mindre sår eller skader (fra en mangel på blodplader)
 • Træthed (fra lavt antal røde blodlegemer, kaldet anæmi)

De fleste af disse bivirkninger forsvinder over tid, når behandlingen slutter. Hvis du har nogen problemer med bivirkninger, skal du sørge for at fortælle din læge eller sygeplejerske, da der ofte er måder at hjælpe.

Chemo kan også forårsage langvarige bivirkninger såsom tidlig overgangsalder og infertilitet. Ældre kvinder, der blev behandlet med kemo har en større chance for disse bivirkninger.

Strålebehandling

Strålebehandling er behandling med høj energi stråler (såsom røntgenstråler) at dræbe eller skrumpe kræftceller. Strålingen kan komme fra lande uden for kroppen eller fra radioaktive materialer placeret lige i tumoren. Efter operationen, kan stråling dræbe kræftceller, der kan være for små til at se.

Efter operationen, kan give strålebehandling og kemo sammen undertiden ødelægge kræft, ellers skal behandles ved at tage ud blæren (cystektomi).

Bivirkninger af stråling

Bivirkninger af stråling afhænger af den givne dosis og stedet, der behandles. De har tendens til at være værre, hvis kemo gives med stråling. Bivirkninger kan omfatte:

 • Hudforandringer - lige fra rødme til alvorlig irritation med blærer
 • Kvalme og opkastning
 • Blære symptomer, såsom afbrænding eller smerte med vandladning, føler behov for at gå ofte, eller blod i urinen
 • Diarré
 • Træthed
 • Lave blodtal

Disse problemer normalt gå væk efter behandlingen slutter. Hvis du har disse eller andre bivirkninger, bør du tale med din læge. Ofte er der måder at hjælpe.