Evb2

Hvordan til at genkende slidgigt symptomer

Denne meget almindelig tilstand, som primært påvirker dem 60 og ældre, har nogle sondringer fra andre typer af gigt. Det er vigtigt at kende forskellene.

Omkring 27 millioner europæere i øjeblikket lever med slidgigt, og eksperter siger, at det er lidt underligt, at det er den mest almindelige form for gigt. Det er fordi alder og fedme er to store risikofaktorer, og da store årgange bliver ældre - og mange af dem er overvægtige - antallet af personer med slidgigt forventes at overstige 60 millioner i 2020. Men hvordan kan du vide, om du har udviklet slidgigt?

Slidgigt symptomer opstår som regel i leddene i nakke og ryg, hofter, knæ og fingre. "Slidgigt er et begreb læger bruger til at beskrive to fælles problemer, der måske eller måske ikke går sammen," siger Jonathan Edwards, MD, professor i bindevæv medicin ved University College London i England. "Det mest almindelige er knoklet fortykkelse omkring randen af ​​led, hvilket sker efter en skade, eller bare med tiden. Det andet problem er en bære ud af brusk overfladen [den bløde stødpude mellem knoglerne] af samlingen. Dette er hovedårsagen til hofte-eller knæalloplastik. "

Slidgigt symptomer: hvad man skal se efter
Almindelige slidgigt symptomer, bør du holde øje med bl.a. smerter, stivhed reduceret bevægelse, hævelse og en klikkende eller rist lyde, når du flytter det fælles. Her er, hvordan disse symptomer kan anerkendes:

  • Smerte. Slidgigt smerter tendens til at forværres som dagen går på, i stedet løsne op, "bemærker Dr. Edwards. Slidgigt smerter bliver værre med aktivitet og er lettet ved hvile. Eksempler inkluderer hofte smerter, når du går op ad trappen, knæ smerter, når du går, og finger smerter efter madlavning eller syr eller laver anden side arbejde. I senere stadier af slidgigt kan symptomerne være konstant. "Worn hofte-og knæled kan blive smertefuldt, selv at stå på," siger Edwards.
  • Stivhed og nedsat bevægelse. Slidgigt symptomer på stivhed og besvær med at bevæge fælles regel er værre, når at vågne op om morgenen, især hvis det fælles blev udøvet dagen før. Stivheden vil normalt rydde op på cirka 30 minutter. Knæled kan låse op eller pludselig spænde. "Pludselig fangst eller vigepligt er helt almindeligt," siger Edwards.
  • Hævelse og klikke. De knoklede spurs, der opstår i slidgigt kan forårsage leddene at stige i størrelse. Dette er mest mærkbar i hænderne, hvor fingerled bliver forstørret og kan gøre fingrene ser knoklet og krogede. En klikkende eller rist kan høres støj, når du flytter det fælles. Læger kalder denne slidgigt symptom "crepitus".

Kunne du slidgigt?
Slidgigt er en sygdom, der oftest rammer ældre mennesker, typisk dem, der er 60 år og ældre. Det er overordentlig sjældent, at nogen til at blive diagnosticeret med slidgigt, før de fylder 40 år. Slidgigt adskiller sig fra andre typer af gigt mere ved de symptomer, som du ikke får, fordi "der er ingen meget specifikke symptomer på slidgigt [versus andre typer af gigt]," siger Edwards. Her er nogle fakta, der kan hjælpe dig med at skelne mellem forskellige typer af gigt:

  • Stivhed i morgen, der varer længere end 30 minutter, er mindre tilbøjelige til at være et symptom på slidgigt, da denne type stivhed generelt rydder op inden for dette tidsrum.
  • Slidgigt påvirker visse leddene og blade andre alene. Hvis du har mange forskellige samlinger ramt på begge sider af kroppen, er det mindre sandsynligt, at årsagen er slidgigt.
  • Slidgigt sjældent påvirker håndled, albue eller ankel. Hvis du har ledsmerter på disse områder, er det usandsynligt at være forårsaget af slidgigt.
  • Medmindre slidgigt er langt henne, er det usandsynligt at forårsage smerte natten.
  • Ledsmerter, der er forbundet med andre symptomer, såsom udslæt eller feber, er det usandsynligt at være forårsaget af slidgigt.
  • Der er ingen blodprøver, der kan afsløre slidgigt, men kan lægen bruge en blodprøve for at se, om en anden form for gigt er årsag dine symptomer.

Vide, hvordan man genkender slidgigt symptomer - eller rettere dem, der tyder på, at slidgigt er mere sandsynligt end andre typer af gigt - kan hjælpe dig med at fange sygdommen i dets tidligste stadier, hvor vægttab og motion er mest nyttige.