Evb2

Hvis prostatakræft er mistanke: biopsi

Hvis din læge har mistanke om prostatakræft baseret på symptomer eller testresultater, biopsi er den eneste måde at vide med sikkerhed.

Tidlig prostatakræft ofte forårsager ingen symptomer. Det kan findes ved en PSA test eller digital rektal eksamen. Problemer med vandladning kan være et tegn på fremskreden prostatacancer, men oftere dette problem er forårsaget af en mindre alvorlig sygdom, kendt som BPH (benign prostatahyperplasi).

Symptomer på fremskreden prostatakræft er:

  • problemer med at have eller vedligeholde en erektion (impotens)
  • blod i urinen
  • smerter i ryggen, hofter, ribben eller andre knogler
  • svaghed eller følelsesløshed i ben eller fødder
  • tab af blære eller tarm kontrol

Igen andre sygdomme også kan forårsage disse symptomer.

Hvis visse symptomer eller resultater af tidlige tests foreslår, at du måske har prostatakræft, vil din læge gøre en prostata biopsi for at finde ud af, om sygdommen er til stede.

Prostata biopsi
En biopsi er den eneste måde at vide med sikkerhed, hvis du har prostatakræft. Under en biopsi, er væv fra prostata fjernes, så det kan sendes til laboratoriet for at se, om det indeholder kræftceller. Et centralt nål biopsi er den type, der anvendes oftest. Her er hvordan det gøres:

En lille sonde er placeret i endetarmen. Sonden afgiver lydbølger, som gør et billede af prostata på en videoskærm. Denne teknik kaldes TRUS (transrectal ultralyd). Styret af TRUS, lægen sætter en tynd nål gennem væggen i endetarmen i prostata. Når nålen er trukket ud, det tager et stykke af væv, normalt omkring ½ tomme lang og 1/16 inch tværs. Nogle læger gør biopsi gennem huden mellem endetarmen og pungen.

Selvom testen lyder smertefuldt, det normalt forårsager lidt ubehag fordi det sker meget hurtigt. Lægen kan følelsesløs området i forvejen. Du vil måske spørge din læge om bedøvende området. Prøver tages ofte fra forskellige dele af prostata. Spørg din læge, hvor mange prøver, der vil blive taget.

Den biopsi tager cirka 15 minutter og er normalt gøres i lægens kontor. Du vil sandsynligvis blive givet antibiotika for at tage god tid og bagefter at reducere risikoen for infektion. For et par dage bagefter kan du opleve nogle ømhed, blod i sæd, rust-farvet urin eller lys blødning fra endetarmen. Nogle mænd har blod i deres sæd i op til en måned eller 2 efter biopsi.

Kræft kan kun være til stede i et lille område af prostata. På grund af dette, biopsi tider vil gå glip af kræft, selv når den er der. Dette er kendt som en "falsk negativ." Hvis din biopsi ikke viser kræft, men din læge stadig stærkt mistænker kræft, kan en gentagelse biopsi være nødvendig.

Indplacering prostatakræft
Biopsi prøve vil blive sendt til et laboratorium. En læge vil lede efter kræftceller i prøven. Hvis kræft er til stede, vil prøven sorteres. Indplacering kræft hjælper med at forudsige, hvor hurtigt kræften sandsynligvis vil vokse og sprede sig.

Prostatakræft er gradueret på baggrund af hvor tæt cellerne i prøven ligne normale prostata celler. De, der ser meget anderledes fra normale celler er sandsynligvis betyde en kræft, der vokser hurtigere. Det system, der anvendes oftest til klassificering af prostatacancer kaldes Gleason systemet.

Prøver fra 2 områder i prostata er hver gradueret fra 1 til 5, og antallet kvaliteter tilsættes for at give en Gleason score eller summen af mellem 2 og 10. Jo lavere tallet er, jo mere cellerne i prøven ligner normale prostata celler. En højere score betyder cellerne ser mindre normal, og kræften sandsynligvis vil vokse hurtigere. Spørg din læge til at forklare den kvalitet af din kræft, fordi det er en vigtig faktor i at gøre behandlingen beslutninger.

Undertiden cellerne ligner ikke kræft, men de ser ikke rigtig normal enten. I disse tilfælde kan der være flere biopsier gøres senere.

Andre ting du kan se på en biopsi rapport
Biopsi rapport fortæller dig karakteren af ​​kræft (hvis det findes), men det er også ofte giver dig andre oplysninger, der kan give en bedre idé om omfanget af kræft. Disse kan omfatte:

  • antallet af biopsiprøver der indeholder kræft (for eksempel "7 ud af 12")
  • mængden af ​​kræft i hver af kernerne (givet som en procentdel)
  • om kræften er på den ene side (venstre eller højre) af prostata eller begge sider (bilateral)