Evb2

Hvad er hæmolytisk anæmi?

Denne type af anæmi opstår, når røde blodlegemer dør for tidligt, og din krop kan ikke erstatte dem hurtigt nok. Hæmolytisk anæmi kan skyldes en tilstand, du er født med, eller som du udvikle sig.

Normale røde blodlegemer har en levetid på omkring 120 dage, hvorefter de erstattes med friske røde blodlegemer genereres af knoglemarv. Når du har hæmolytisk anæmi, røde blodlegemer dør tidligt og din knoglemarv er i stand til at skabe nye celler hurtigt nok til at opfylde din krops behov.

Folk, der har hæmolytisk anæmi bliver ofte let trætte, da deres organer ikke får nok ilt - en af ​​de vigtigste funktioner i røde blodlegemer er at levere ilt til væv og organer. Du har måske også opleve åndenød og svimmelhed, og din hud kan blive bleg eller jaundiced. Hvis anæmi ikke behandles, kan det skade dit hjerte og andre større organer gennem ilt sult.

Årsager til og risikofaktorer for hæmolytisk anæmi

Der er to hovedtyper af hæmolytisk anæmi:

 • Medfødt hæmolytisk anæmi er en tilstand, hvor røde blodlegemer dør tidligt på grund af en nedarvet defekt i dem. Denne type af hæmolytisk anæmi er normalt forårsaget af følgende genetisk arvelige sygdomme:
  • Seglcelleanæmi. Unormal hæmoglobin forårsager røde blodlegemer til at tage på en "C" form og dør ud efter 10 til 20 dage i denne tilstand, som hovedsagelig forekommer i mennesker af afrikansk afstamning.
  • Glucose-6-phosphatdehydrogenase (G6PD) mangel. En mangel på en afgørende enzym inde røde blodlegemer får dem til at briste og nedbryde for tidligt. Mænd af afrikansk eller Middelhavet afstamning er oftest ramt af G6PD-mangel, som strejker omkring 1 ud af 10 afrikansk-europæiske mænd.
  • Thalassemia. En mangel på hæmoglobin hæmmer kroppens evne til at skabe sunde røde blodlegemer i dem med denne betingelse. Folk i Afrika, filippinsk, Middelhavet, Sydøstasien, indisk eller kinesisk afstamning er mere tilbøjelige til at have thalassemias.
  • Arvelig spherocytosis. Dette er en tilstand, hvor defekte røde blodlegemer tage på en sfærisk form og dø for tidligt. Dette er den mest almindelige årsag til hæmolytisk anæmi for mennesker af nordeuropæisk afstamning.
 • Erhvervet hæmolytisk anæmi forekommer, når en sygdom eller medicinsk tilstand forårsager for tidlig ødelæggelse af ellers raske røde blodlegemer. Typer af erhvervet hæmolytisk anæmi omfatter:
  • Autoimmun hæmolytisk anæmi. Denne type tegner sig for halvdelen af alle tilfælde af hæmolytisk anæmi. Af grunde ikke helt forstået, ødelægger immunsystemet mål, og begynder, sunde røde blodlegemer. Forskning har vist, at visse sygdomme og infektioner kan øge risikoen for at erhverve autoimmun hæmolytisk anæmi. Disse omfatter leukæmi, lymfom, hepatitis, Epstein-Barr virus, cytomegalovirus, HIV, og en autoimmun sygdom som lupus. Denne type af hæmolytisk anæmi er mere almindelig hos kvinder over 40 år.
  • Alloimmun hæmolytisk anæmi. Immunforsvar af dem med denne betingelse target udenlandske røde blodlegemer modtages under en blodtransfusion. Gravide kvinder kan også erhverve denne form for hæmolytisk anæmi, hvis deres ufødte barn har en anden blodtype end deres egen.
  • Lægemiddel-induceret hæmolytisk anæmi. Visse medikamenter fører til en reaktion, der udvikler sig til hæmolytisk anæmi. Penicillin, acetaminophen, levodopa, malariamedicin, og anti-inflammatoriske medicin kan forårsage denne form for anæmi.
  • Mekanisk hæmolytisk anæmi. Dette sker, når aktivitet i kroppen svækker og ødelægger røde blodlegemer. Blodpropper i små blodkar kan skade røde blodlegemer, når de strømmer gennem beholderen, som kan forskellige tumorer. Gravide kvinder med præeklampsi er også risiko for denne type hæmolytisk anæmi.


Behandlinger og prognose for hæmolytisk anæmi

Læger, der behandler hæmolytisk anæmi vil først fokusere på returnering af patientens røde blodlegemer til så tæt på normal som muligt, og standse eller forsinke ødelæggelsen af røde blodlegemer. Når dette er udført, de skifte deres fokus til at behandle årsagen til patientens hæmolytisk anæmi. Kortsigtede behandlinger til formål at genskabe røde blodlegemer omfatter:

 • Blodtransfusioner
 • Narkotika at undertrykke kroppens immunsystem eller fremme oprettelsen af ​​sunde røde blodlegemer
 • Plasmaferese, en procedure, der kan fjerne fra en persons blod de antistoffer, der har målrettet røde blodlegemer

Langsigtede behandlinger designet til at løse en persons hæmolytisk anæmi omfatter:

 • Kirurgisk fjernelse af milten, som kan ødelægge for mange røde blodlegemer.
 • Blod eller knoglemarv stamcelletransplantation, som erstatter skadet blod eller knoglemarv stamceller med sunde celler fra en donor. Dette er kun effektiv for nogle typer af hæmolytisk anæmi.

Mennesker med en arvelig form af hæmolytisk anæmi ofte vil kræve livslang behandling for deres tilstand. Folk, der har erhvervet hæmolytisk anæmi kan blive helbredt, hvis årsagen opdages og behandles.