Evb2

Hvad er galdeblæren?

Du ved, du har en galdeblære, men ved du, hvor det er, og hvad den gør? lære om galdeblæren rolle i fordøjelsen.

Ved du, hvor dit hjerte er? Check. Vide, hvor din hjerne er? Check. Hvad med din galdeblæren? Hmmm. Det er en af ​​de organer, som du ikke tænke for meget over, medmindre noget går galt.

Lad os udfylde nogle af disse emner.

Hvor er din galdeblæren?

Når din galdeblæren begynder at gøre ondt, vil du vide med det samme, hvor det er.

"The galdeblæren er placeret i højre øvre kvadrant af maven lige under leveren," siger Tomasz Rogula, MD, ph.d., et personale kirurg på Bariatric og Metabolic Institut ved Cleveland Clinic i Ohio.

"Hvis der er nogen problemer, typisk patienten klager over smerter i denne placering - lige under ribbenene," tilføjer Dr. Rogula. "Nogle patienter oplever også kvalme."

Galdeblæren er fastgjort til leveren, er omkring fire inches i størrelse, og er aflange eller pæreformet.

Hvad laver din galdeblæren gøre?

Galdeblæren vigtigste funktion er at gemme galde, som hjælper kroppen nedbryde og fordøje fedt, du spiser.

"The galdeblæren er en del af galdeveje, der tjener som reservoir for galden," siger Rogula. "Det betyder ikke producerer galde, men det gemmer galde, der i øjeblikket ikke bliver brugt i kroppen."

Leveren producerer galde, som løber gennem galdegangene og ind i galdeblæren, siger Rogula. Efter et måltid er galde frigivet af galdeblæren, når tyndtarmen hemmeligheder et hormon kaldet cholecystokinin. Så galden flyder ind i tyndtarmen og hjælper med at nedbryde fedt - for eksempel, at store cheeseburger du lige spiste.

Hvorfor kan du leve uden din galdeblære?

At behandle visse galdeblære problemer, undertiden galdeblæren skal være fjernes kirurgisk. Men ikke at bekymre dig - galdeblæren er et organ din krop kan undvære.

Mennesker, der gennemgår kirurgisk fjernelse af galdeblæren sjældent har nogen problemer med galdeveje funktion efter operationen, siger Rogula. Kroppen kan klare at miste sin ekstra opbevaringsplads for galde ved at udfylde galdegangene - hvilket transport galde fra leveren til tyndtarmen - og bruge dem til at gemme den overskydende galde. Nogle gange, som et resultat af denne operation, Rogula bemærker, at galdegangene kan blive lidt udspilet, men dette normalt ikke er en stor bekymring.

Hvad kan gå galt med din galdeblæren?

Langt den mest almindelige galdeblæren problem er galdesten - bittesmå sten, der danner af hærdet galde og kolesterol. Galdesten kan blokere frigivelsen af ​​galde fra galdeblæren og forårsage:

  • Stærke smerter, specielt efter at have spist fed eller fedtet fødevarer
  • Gulsot (gulfarvning af hud og øjne)
  • Betændelse og irritation af galdeblæren vægge

Andre galdeblære problemer kan også forekomme, men disse er ekstremt sjældne:

  • Galdeblære kræft
  • Perforering (tåreflåd eller brud) af galdeblæren
  • Koldbrand, hvis tilstrækkelig blodgennemstrømning til galdeblæren er blokeret
  • Pancreatitis, forårsaget af galdesten migrerer ud af galdeblæren og derefter blokerer pancreas kanalerne

Galdeblære problemer som galdesten måske aldrig forårsage nogen smerte overhovedet, men det betyder ikke, at de vil løse sig selv. Hvis du oplever smerter i øverste højre del af maven - især efter at have spist meget fede, tunge eller fed mad - tænk over dit galdeblæren først. Se din læge for at få problemet tjekket ud, og tage sig af dine galdeblære problemer.