Evb2

Hvad er et hjerte scanning?

Dette livreddende test er et vigtigt screeningsværktøj til hjertesygdomme.

Hvad er det? Et hjerte scanning er en non-invasiv procedure, der viser mængden af forkalket plak du har i kranspulsårerne. I øjeblikket er to typer af hjerte scannere, der anvendes. Den første er den multislice computertomografi (CT) scanner, som skaber en meget detaljeret tværgående billede af dine arterier bruge x-ray-kameraer. Det andet er elektronstråle tomografi (EBT) scanner, som skaber billeder af hjertet med en elektronkanon. Begge typer af scannere er fremragende, og den, du vælger, afhænger af, hvad din læge anbefaler, og hvilken type udstyr er til rådighed på din medicinske center. Det kan også afhænge af, hvor mange penge du er villig til at bruge.


Bekymret dit hjerte sundhed? Find en kardiolog i dit område.

Der er fordele ved hver. Fordelen ved EBT scanneren at det erhverver billeder hurtigere end en multislice scanner. Dette er især vigtigt, når billeddannelse en bevægelig organ, såsom hjertet. Men mens en EBT scanning vil give en nøjagtig Calcium score og vise omfanget af din koronar sygdom, kan det ikke viser konsekvent tilstedeværelsen og omfanget af bløde plak. Det er den sande gavn for state-of-the-art 64-slice scanning. Husk, det er kolesterol fyldt soft plak, der kan vokse, sprænges og forårsage et hjerteanfald, så det er godt at vide, hvis der er blød plaque lurer inde foring af din arterie vægge.

Den 64-slice scanner er simpelthen den seneste i en lang række af multislice scannere, hvoraf mange stadig bliver brugt. Den første multislice scanner var 4-slice, der blev indført i begyndelsen af ​​1990'erne. Den blev efterfulgt af 8 -, 16 -, og 32-slice scannere. Nogle centre stadig bruger dette tidligere, teknologi, men, mens nogle af disse scanninger kan give dig en præcis Calcium Score, 64-slice scanning er bedst til billedbehandling blødt plaque med et farvestof indsprøjtning (som jeg nævnte tidligere, dette kaldes en noninvasiv angiogram). Du har måske fået at vide, at den 64-slice scanner kan faktisk kvantificere den procentdel af obstruktion i arterierne. Selv om det kan være i stand til at gøre dette hos visse patienter, resultaterne er ofte upålidelige. Den invasive angiogram er stadig den bedste teknik til at bestemme den procentdel af blokering. Det er sagt, en noninvasiv angiogram er nyttigt for at udelukke obstruktion. Med andre ord, hvis scanningen ser helt normal kan du være sikker på, at det præcist viser, at der ikke er nogen blokeringer.

Fra en patient perspektiv, er at få en hjerte scanning ganske let. Du ligger ned fuldt påklædt på en undersøgelse bordet, scanneren passerer over dig i et minut eller to, og så er det slut. Hvis en kontrast farvestof anvendes, kan du nødt til hurtigt forhånd, og undersøgelsen kan tage lidt længere tid. En advarsel: Hvis du nogensinde har haft en allergisk reaktion på en kontrast farvestof eller jod eller har en allergi over for skaldyr, bør du overveje en scanning, der involverer kontrastfarvestoffet injektion under særlige omstændigheder. Vær sikker på at fortælle din læge om sådanne allergier eller bivirkninger. Præmedicinering kan anvendes til at minimere en allergisk reaktion over for farvestoffet. Forsigtighed skal også anvendes til patienter med kompromitteret nyrefunktion (ofte fundet i mennesker med diabetes), da farven kan forværre situationen. Du skal også fortælle din læge, hvis du er eller kan være gravid, i så fald bør du ikke have en scanning på alle. Når det scannede billede i dit hjerte er blevet analyseret, er det omdannet til et tal fra 0 til flere tusinde. Dette nummer kaldes din Calcium Score. Jo højere din score i forhold til andre på din alder og køn, jo mere forkalkede plak du har i dine arterier og jo større er din risiko for en fremtidig hjerteanfald.

FORSTÅ DIN CALCIUM SCORE
Calcium Score for en 55-årig mand eller kvinde
Relative mængde af plaque
0-10 Minimal
11-100 Moderat
101-400 Øget
401 + Omfattende

Som jeg nævnte tidligere, en af ​​de virkelige fordele af hjerte scanning er, at jeg kan vise mine patienter billeder af deres faktiske kranspulsårer og omfanget af plaque oprustning. Det er én ting at fortælle patienter - især dem, der ikke har nogen åbenlyse symptomer - at der er en ophobning af plak i deres arterie vægge, og at de er nødt til at tage en medicin og foretage nogle livsstilsændringer. Det er noget helt andet at få dem til at se deres plaque førstehåndsvidne (koronar calcium viser sig som lyse hvide pletter på scanningen). Jeg har konstateret, at en overbevisende visuel giver stærke motivation for patienterne at forblive på deres behandling program, og især at fortsætte med at tage deres medicin. Desuden kan opfølgende hjerte scanninger hjælpe dig og din læge at holde styr på dine fremskridt og foretage de nødvendige justeringer din behandling program, hvis det bliver nødvendigt.

Opfølgning. Hvis du har få eller ingen kalkaflejringer, behøver du ikke gentage hjerte scanning i mindst 5 år. Hvis du har tegn på calcium oprustning, kan testen gentages hver 2 til 5 år, afhængigt af dine andre risikofaktorer.

Lær mere i Everyday Health Heart sundhedscenter.