Evb2

Hvad enhver gravid kvinde bør vide om hepatitis B

En gravid kvinde, der er inficeret med hepatitis B kan passere infektionen til hendes barn under fødslen. Er du blevet screenet for hepatitis B?

Hepatitis B er den mest almindelige af de viral hepatitis infektioner, som kan forårsage alvorlige skader på leveren - 10 til 15 mennesker dør hver dag i Europa fra hepatitis B-relaterede leverskader. Hvad mere er, kan en gravid kvinde, der er inficeret med hepatitis B sætte sit barn i fare for at blive smittet, også.

Omkring én ud af hver 500 til 1.000 gravide kvinder har hepatitis B, når hun føder, i henhold til European College of Obstetricians og Gynækologer. Hvis moderen gør intet for at beskytte barnet, der er op til en 90 procent chance for, at barnet vil kontrakten hepatitis B under fødslen. Barnet vil ind i en verden med en livslang sygdom og en øget risiko for tidlig død.

Hepatitis B risikerer ved fødslen

En kronisk hepatitis B infektion kan give symptomer som mørk urin, gulsot, træthed og muskelsmerter, men mange mennesker med kronisk hepatitis B ikke oplever nogen symptomer overhovedet. Hvis de gør oplever symptomer, er disse de kan synes så små, at de bliver overset. Nogle mennesker med kronisk hepatitis B kan gå så længe som 20 til 30 år uden at opleve nogen symptomer.

Men det betyder ikke, at virussen er uskadeligt. Mellem 15 og 25 procent af mennesker med kronisk hepatitis B i sidste ende have alvorlige leverskader, selv om de ikke viser nogen symptomer. Skaden kan komme i form af skrumpelever og leverkræft.

Beskyttelse din baby

Hepatitis B kan være en livstruende tilstand hos nyfødte, hvis en alvorlig infektion angriber unge leveren. Inficerede nyfødte blive livslang bærere af sygdommen og står over for en 25 procent risiko for at dø som en voksen fra skrumpelever eller leverkræft.

Det første skridt i at beskytte dit ufødte barn mod hepatitis B-infektion er at få dig selv testet for virus. En blodprøve er den eneste måde at afgøre, om du bære hepatitis B. Hvis din læge ikke tilbyder hepatitis B blodprøve, bør du bede ham eller hende om det.

Hvis du tester positiv for hepatitis B, vil dit barn brug for at modtage en serie af skud for at beskytte mod infektion:

  • Ved fødslen: Umiddelbart efter fødslen, skal en nyfødt, der har været udsat for hepatitis modtage to skud: en dosis af hepatitis B-vaccine og en dosis af hepatitis B immunglobulin (HBIG). Vaccinen beder barnets krop til at skabe hepatitis B-antistoffer, mens HBIG injektion indeholder hepatitis B-antistoffer, der vil beskytte barnet, indtil hun producerer sine egne antistoffer. Disse injektioner, hvis det gives inden for de første 12 timer af livet, give barnet op til 95 procent chance for at undgå smitte.
  • Ved en til to måneder: Barnet skal have en anden dosis af hepatitis B-vaccine.
  • Seks måneder: Barnet skal have en tredje dosis af hepatitis B-vaccine.

Mellem 9 og 18 måneder efter fødslen, skal dit barn have taget en blodprøve for at bekræfte, at hun ikke har hepatitis B-infektion.

Siden 1991 har medicinske retningslinjer i Europa anbefalet, at alle babyer skal vaccineres mod hepatitis B, efter samme tidsplan som ovenfor, men uden HBIG dosis. Vaccinationen vil give barnet livslang immunitet mod hepatitis B og mindske risikoen for dødsfald med leversygdom eller leverkræft.

Hvis du er gravid, bør du kende dine hepatitis B-status og træffe foranstaltninger, hvis resultaterne kommer tilbage positiv - din baby regner på det.