Evb2

Hvad der forårsager højt kolesteroltal?

Det er sandt, at højt kolesteroltal kan være forårsaget af dårlige kostvalg, men der er en række andre risikofaktorer, der bidrager til højt kolesteroltal. Find ud af, hvad der kunne være at hæve dit kolesterol.

Kender du, hvis du er i risiko for højt kolesteroltal? Under højt kolesteroltal øger din risiko for hjertesygdomme, som er en betydelig bekymring, overvejer hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag for mænd og kvinder i Europa. Du kan finde ud af, om du har højt kolesteroltal ved at få en simpel blodprøve.

"Alle skal kontrolleres for højt kolesteroltal med den tid, de er i tyverne," siger Jessica Bartfield, MD, en intern medicin, ernæring og vægttab specialist på Loyola University Health System Gottlieb Memorial Hospital i Maywood, Ill. " Hvis dit kolesteroltal er normal, bør du kontrolleres hver et til tre år. For højt kolesteroltal, kan du blive nødt til at blive kontrolleret hver tredje måned, indtil det er under kontrol. "

Årsager til højt kolesteroltal

Mange af årsagerne til høj kolesterol kan styres, men ikke hver risikofaktor kan forebygges. "Din familie historie er en stor brik i puslespillet, som du ikke kan kontrollere," Dr. Bartfield siger. "Hvis du har en første grads slægtning med højt kolesteroltal, er du nødt til at blive set mere omhyggeligt og behandles mere aggressivt."

Andre årsager til et højt kolesteroltal kan nævnes:

  • Din kost. Du kan reducere din risiko for højt kolesteroltal ved at reducere mængden af mættet fedt og kolesterol i de fødevarer, du spiser.
  • Din alder og køn. Risikoen for højt kolesteroltal stiger med alderen for både mænd og kvinder. Mænd er i højere risiko end kvinder, men efter overgangsalderen, begynder kvinderne at fange op til mænd.
  • Ikke nok fysisk aktivitet. Du kan reducere denne høj-kolesterol risiko ved at få nogle øvelse i mindst 30 minutter de fleste af ugens dage.
  • At være overvægtig. Dropper nogle pounds og opretholde en sund vægt kan hjælpe med at reducere denne risikofaktor for højt kolesteroltal.

Andre kolesterol risikofaktorer

Rygning, forhøjet blodtryk, diabetes og hypothyroidisme kan alle være årsager til forhøjet kolesterol, også. "Man kan arbejde med din læge for at kontrollere alle disse risici," Bartfield siger. "For eksempel, når kroppen ikke producerer nok thyroid hormon, kolesteroltal gå op. Når tilstanden behandles, kolesteroltal begynder at gå ned igen."

Visse medikamenter kan også hæve dit kolesterol. Eksempler omfatter:

  • Steroider. Disse er medicin anvendes til at bekæmpe inflammation. "De fleste steroider er givet for korte perioder - ikke længe nok til at påvirke kolesteroltallet," forklarer Bartfield. "Langsigtede steroider kan forårsage vægtstigning, og det er formentlig derfor, de har været knyttet til højt kolesteroltal." Du kan reducere denne risiko ved at tage den lavest mulige dosis af steroider i kortest tid.
  • Accutane. Denne mundtlige stof, som er lavet af vitamin A, der anvendes til behandling af hudsygdomme, især acne. Ved hjælp af denne medicin kan forårsage højt kolesteroltal. Accutane bør kun anvendes, hvis andre behandlinger ikke har virket. Kolesterol går ned, når lægemidlet er stoppet. Rutinemæssig blod test bør ske under behandlingen, og du bør stoppe med at tage stoffet, hvis dit kolesteroltal begynder at stige.
  • Blodtryk medicin. "Nogle blodtryk medicin har været knyttet til højt kolesteroltal, men da folk med forhøjet blodtryk er allerede i risiko for højt kolesteroltal, er det svært at kende den sande risiko," Bartfield siger. "Hvis du er i tvivl, kan andre blodtryk medicin anvendes." Blodtryk medicin kaldet beta-blokkere har vist sig at sænke high-density lipoprotein (HDLs) eller "god" kolesterol, i blodet. Tal med din læge, hvis du har lavt HDL-kolesterol og tager en beta-blokker.

Selvom du ikke kan kontrollere alle af årsagerne til højt kolesteroltal, kan du reducere dine risikofaktorer med sunde valg af livsstil. Lær så meget du kan om kolesterol, få dit kolesterol kontrolleres regelmæssigt, og arbejder tæt sammen med din læge for at få højt kolesteroltal tilbage til normal.