Evb2

Hvad der får din mave smerte?

Bellyaches er en almindelig smerte bekymring, kan være forårsaget af gas eller noget mere alvorligt - Problemet er, er det ofte svært at se forskel. Disse tip kan hjælpe.

Når bekymrende mavesmerter hits på weekend eller på de små timer, kan du står over for en vanskelig beslutning: ride ud den smerte eller gå til skadestuen? Det kan være små trøst, men du er langt fra alene. Ifølge skøn fra Centers for Disease Control og Forebyggelse, der hvert år omkring 7 millioner europæere gå til skadestuen klager af abdominal eller mavepine, og tæt på 20 procent af disse besøg er alvorlige nok til at resultere i optagelse på hospitalet.

Årsagerne til disse mave smerter spænder fra mindre alvorlige (men stadig smertefuldt) gas til abdominale aneurismer eller andre livstruende hændelser. Alt dette betyder, at hvert enkelt tilfælde af mavesmerter er et mysterium, at skadestuen læger tager meget alvorligt.

Mindre alvorlige mavesmerter

Som du beslutte, om at hårde ud af din mavepine, ringe til din læge, eller besøge skadestuen, så spørg dig selv et par spørgsmål for at se om du kan administrere derhjemme for en stund:

  • Kunne det være gas? Crampy, oppustethed gas bringer med sig skarpe, stærke smerter. Gas er en mulighed, hvis du dramatisk har øget fiber for nylig, eller har haft en dårlig mave.
  • Kunne det være forstoppelse? For mange mennesker er forstoppelse meget smertefuldt. Prøv at drikke væske, at få en lidt fysisk aktivitet, og slappe af i et varmt bad. En afførende eller afføring skyllemiddel kan være en mulighed for at få gang i tingene.
  • Er din menstruation på vej? Nogle kvinder klare smertefulde kramper hver måned, men for andre kan de være en ubehagelig og uforudsigelig overraskelse. En lille øvelse, et varmt bad, og endda en over-the-counter krampe reliever kunne hjælpe.
  • Har du en mave tilstand? Hvis du ved, du har irritabel tyktarm eller andet fordøjelse problem, prøv nogle af de retsmidler, der har arbejdet i fortiden, eller at din læge anbefales. Hvis de ikke virker, så ring til din læge.
  • Er du gravid, eller kan du være? Nogle smerter i forbindelse med graviditet, er ledbånd udspænding og kan mærkes i din mave eller dybt i dine hofter. Men usædvanlige smerter bør aldrig blive ignoreret.

Når at få lægehjælp

Hvis du går gennem denne liste, men kan stadig ikke finde ud af hvad der forårsager dine smerter, eller hvis de skridt du tager derhjemme ikke forbedrer dine symptomer, bør du søge lægehjælp. Det kan være meget svært at gætte om dens årsag - og man skal nok ikke forsøge, siger gastroenterolog Peter Moses, MD, professor i gastroenterologi på University of Vermont College of Medicine. Dette er især tilfældet, hvis din smerte er nyt og anderledes (for dig), intens, eller ledsaget af symptomer såsom overordnet sweatiness, løbende diarré eller opkastning, dehydrering, besvimelse, blodig afføring eller opkast eller åndenød.

"The gut har en temmelig begrænset repertoire for at fortælle dig, at det ikke er glad," siger Dr. Moses. Det betyder irritabel tarmsygdom, kirurgisk induceret tarmobstruktion, og viral gastroenteritis kan alle have den samme crampy mavesmerter som et symptom, hvilket gør det umuligt for dig at forstå, hvad din mave smerter signalerer.

Må ikke lægge for meget pres på dig selv til at lindre en ny eller intens smerte derhjemme. "Vi har virkelig ikke anbefale, at folk tager noget eller gøre noget for symptomer, at de ikke er bekendt med," siger Moses.

Selv hvis du ringe til din læge og forsøge at beskrive dit mavepine, chancerne er lægen vil ikke diagnosticere dig over telefonen, fordi maven smerte er så uspecifikke. Om natten eller på en weekend, kan den nærmeste skadestue være din eneste mulighed for behandling, men hvis din smerte dukker op i kontortiden til din læge eller hvis du kan finde en åben akut-plejecenter sent på aftenen, dem, også, er muligheder.

Mavesmerter i ER

"Hvilken akut læger gøre, er at kigge efter trusler på livet, lemmer trusler eller graviditet-relaterede spørgsmål", når patienterne kommer ind med mavesmerter, siger Mike Swindle, MD, der er formand for skadestuen for Carle Foundation Hospital i Urbana-Champaign, Ill.

Dr. Swindle, der har tilbragt 30 år som skadestuen læge, erkender, at diagnosticering mavesmerter er udfordrende, siger, at "vi ikke regne ud omkring halvdelen" af maven smerte sager, der kommer ind på skadestuen. Det er derfor, foruden til skadestuen docs, kan du mødes med en gastroenterolog, ligesom Moses. Tests vil sandsynligvis blive nødvendig, fordi mavesmerter kan indikere en så bred vifte af medicinske problemer, fra de mindre alvorlige gas til mere alvorlige gastritis, cyster på æggestokkene eller galdeblæren, og fra potentielt dødelige sygdomme som fødevarebåren sygdom til andre, kunne kræve øjeblikkelig operation, som en lille tarm obstruktion.

Her er blot et par mulige diagnoser, der illustrerer, hvorfor lægehjælp og test er ofte et must:

  • Smerter i den øvre del af maven kan være pankreatitis.
  • Ømhed i nederste højre side af maven kunne være blindtarmsbetændelse.
  • Smerter i hele underlivet kunne være en perforeret mavesår.
  • Smerter i øverste højre del af maven eller nederste venstre side kunne tyde bughindebetændelse.
  • Smerte og være 8 eller 10 uger forsinket i din menstruationscyklus kan signalere en graviditet uden for livmoderen.

I sidste ende, siger Dr. Swindle, er det op til hver enkelt person at afgøre, hvornår de skal søge akut lægehjælp. Som en retningslinje, rådgiver han gå til skadestuen for "smerte, der er utrættelig, og vil ikke gå væk, selv ikke med Maalox eller [paracetamol]." Finally, siger han, altid "kom i, hvis det er slemt nok, at det skræmmer dig eller bekymrer dig. "