Evb2

Hold kolesterol i skak

Se og styre dit kolesteroltal er vigtigt at bevare dit helbred, og det er virkelig ikke så svært.

Styring af dit kolesterol er nøglen til at forebygge hjertesygdomme. For nogle kan dette ske gennem den samme sunde kost-og motionsplan, der holder et væld af sygdomme i skak. Du har måske ikke elsker tanken om at skære ned på cheeseburgers og bøf sandwich, men for mænd, der planlægger at leve et langt og sundt liv, kan det være et offer værd at gøre.

Kolesterol 101

Kolesterol er et blødt, voksagtig substans findes i alle celler i kroppen og i blodbanen. Kroppen bruger kolesterol til at danne cellemembraner, gør hormoner, og producere D-vitamin, blandt andre funktioner. Din krop gør hele kolesterol det behov, med din lever og andre celler i kroppen skaber omkring 75 procent af dit kolesterol i blodet. De andre 25 procent kommer fra fødevarer.

Kolesterol forårsager helbredsproblemer, når høje niveauer findes i blodbanen. Kolesterol begynder at bygge op i væggene i dit arterier, danner plaque indskud, der mindsker de arterier og tvinge dit hjerte til at arbejde hårdere for at pumpe blod. Denne åreforkalkning kan føre til hjerteanfald eller slagtilfælde.

I lang tid har højt kolesteroltal været en største bekymring i at opretholde en mands helbred. Statistikkerne viser, at en lidt større procentdel af kvinder har højt total kolesterol end mænd. Men fordi mænd har en statistisk større hjerteanfald risiko end kvinder gør, og lider angreb tidligere i livet, kontrollerende kolesteroltal kan have en enorm indflydelse på forebyggelse af hjerteanfald hos mænd.

Kolesterol: A tal spil

Læger måle dit kolesteroltal ved at trække blod efter du har været igennem en 9 - til 12-timers fast uden mad, væske eller medicin. De ser for tre numre:

 • Samlet kolesteroltal
 • Low density lipoprotein (LDL) eller "dårlige kolesterol" niveauer, som er den type kolesterol, der danner plak i arterierne
 • High density lipoprotein (HDL), eller "gode kolesterol" niveauer HDL hjælper feje blodbanen af ​​LDL og returnere det dårlige kolesterol til leveren - Jo højere din HDL niveauer, jo bedre er dine chancer for at undgå hjertesygdomme.

Mennesker, der anses for at være i høj risiko for hjertesygdomme, hvis de har:

 • Total kolesterol niveauer over 239
 • LDL niveauer over 190
 • HDL-niveauer under 35

Folk er behandlet på grænsetilfælde risiko for hjertesygdomme, hvis de har:

 • Total kolesterol mellem 200 og 239
 • LDL niveauer mellem 130 og 159
 • HDL niveauer mellem 35 og 60

Nogle 98.600.000 voksne i Europa har total kolesterol i blodet niveauer, der sætter dem i risiko for hjertesygdomme, og af dem omkring 34,4 mio voksne europæere har kolesteroltal anses for høj risiko. Du skal have dit kolesteroltal kontrolleres hver et til to år.

Kolesterol: hvordan man kan sænke dit LDL

Folk normalt har et højt kolesteroltal, fordi de har spist for meget fed mad. Men helbredsproblemer som diabetes, fedme, genetiske sygdomme, eller en dysfunktionel skjoldbruskkirtlen kan også øge en persons af kolesterol-niveau.

Livsstil og kost ændringer er de første handlinger, læger anbefaler, når du forsøger at sænke dit kolesteroltal. Der primært indebærer at ændre din kost til at reducere dit indtag af mættet fedt - fedt, der normalt faste ved stuetemperatur, som smør, svinefedt, eller det hvide fedt indeholdt i rødt kød. Forskning har fundet, at spise mættet fedt øger LDL niveauer. På den anden side, spise umættede fedtstoffer - fedtstoffer, der er flydende ved stuetemperatur, som olivenolie eller vegetabilsk olie - sænker dårlige kolesterol niveauer, hvis de anvendes i stedet for mættet fedt.

For at begrænse kolesterol og fremmer hjerte sundhed, European Heart Association anbefaler disse kost retningslinier:

 • Ikke mere end 25 til 35 procent af din samlede daglige kalorier bør være fra fedt.
 • Op til 7 procent af din samlede daglige kalorier bør være fra mættet fedt og kun 1 procent fra transfedt.
 • Ikke mere end 300 milligram kolesterol bør spises dagligt. Siden et æg har 300 mg af kolesterol, har ikke planer om at spise noget andet kolesterol, dag, hvis du har et æg. Hvis dit kolesterol er allerede høj, at den daglige max kommer ned til 200 mg.
 • Reducer dit natrium indtag til mindre end 2.300 mg for at undgå højt blodtryk og for den samlede kar-sundhed.
 • Spis masser af grøntsager og frugter. Fuldkorn og fiberrige fødevarer er også god, som er magert kød, fjerkræ og fisk. Vælg fedtfri eller 1 procent mælk-fede mejeriprodukter til calcium og D-vitamin fordele, uden det mættede fedt.

Du bør få mindst 30 minutters motion hver dag eller mindst på flere dage end ikke hver uge. Nogle mennesker oplever, at regelmæssig motion påvirker kolesterolindholdet i blodet ved at øge deres niveauer af gode HDL-kolesterol. Motion kan også hjælpe med at kontrollere vægten, diabetes og højt blodtryk, alle kendte risikofaktorer for hjertesygdom. Aerob træning i særlige kan hjælpe træne din hjerte til at arbejde mere effektivt og tilstand dine lunger.

Hvis du stadig har problemer med at sænke dit kolesteroltal, der er medicin til rådighed, der kan bremse den hastighed, hvormed LDL er lavet eller forbedre evne til leveren til at ødelægge LDL. Tal med din læge om, hvornår at overveje disse receptpligtig medicin, din læge kan også hjælpe dig med at skræddersy den rette kost-og motionsplan, livsstil must-dos, selvom du er på medicin til at sænke kolesterol.