Evb2

Hodgkin sygdomssymptomer og diagnose

Mange mennesker med Hodgkins sygdom har ingen tegn på kræft i starten, men nogle gange en klump under huden sender dem til lægen.

Der er ingen tests for at finde Hodgkin sygdommen tidligt, og nogle mennesker med sygdommen har ingen symptomer. De fleste mennesker med Hodgkin sygdom se en læge, fordi de har følt en klump, der ikke er gået væk, eller de bare ikke føler sig godt. De kan have en hævet lymfeknude i halsen, armhule eller lysken. Nogle gange vil det gå væk, kun for at komme tilbage. Over tid, betyder det ikke gå væk, og mens det ikke gør ondt, vil det få større og forårsage person til at gå til lægen.

For de fleste mennesker, især børn, er forstørrede lymfeknuder forårsaget af en infektion eller anden sygdom - ikke kræft. Still, hvis du (eller dit barn) har lymfeknuder end en tomme i størrelse og ingen nylig infektion, er det bedst at få dem kontrolleret af lægen.

Tegn og symptomer på Hodgkins sygdom

Du eller dit barn kan have Hodgkin sygdom og føler udmærket. Men der er nogle symptomer, at denne sygdom kan forårsage.

Klumper under huden

Du vil måske bemærke en smertefri klump i halsen, under armen eller i lysken. Nogle gange går det væk, kun for at komme tilbage. Oftest det gør ikke ondt, selv om det kan blive smertefuldt, når du drikker alkohol. Det kan endelig ikke gå væk og føre dig til at se en læge.

Almindelige symptomer

Nogle patienter med Hodgkins sygdom har, hvad er kendt som B-symptomer:

  • Feber (som kan komme og gå over flere dage eller uger)
  • Drenching nattesved
  • Vægttab, da du ikke forsøger at tabe sig

Kløe, træthed og dårlig appetit er andre symptomer, der kan opstå. Nogle gange er den eneste symptom kan føle træt hele tiden. Men infektioner, andre typer af kræft, eller andre problemer kan også forårsage disse symptomer.

Hoste, åndedrætsbesvær, brystsmerter

Når Hodgkin sygdom påvirker lymfeknuder inde i brystet, kan hævelse af disse knudepunkter trykke på luftrøret. Dette kan gøre dig hoste eller selv har problemer med at trække vejret, især når de ligger ned.

Hvis du eller dit barn har nogen af ​​disse symptomer, se en læge med det samme. Jo før en korrekt diagnose stilles, jo før kan behandlingen startes og bedre behandling vil arbejde.

Sygehistorie og fysisk undersøgelse

Hvis symptomerne tyder på, at du måske har Hodgkin sygdom, vil lægen spørge dig om dit helbred, herunder hvor længe du har haft symptomerne. Lægen vil gøre en fysisk eksamen for at se, om der er en infektion. Under eksamen, vil lægen være særlig opmærksom på lymfeknuderne. Fordi det er almindeligt, at folk, især børn, at have hævede lymfeknuder, vil lægen kigge efter infektion først. Hvis lægen mener, at Hodgkin sygdom kan være årsag til symptomerne, vil han eller hun ønsker at gøre en biopsi.

Hodgkin sygdom: biopsi

Fordi hævede lymfeknuder oftere skyldes infektioner snarere end ved Hodgkin sygdom, lægerne ofte vente et par uger for at se, hvis de opholder hævede. Sommetider de giver et antibiotikum for at se om det forårsager knudepunkterne for at skrumpe. Hvis ikke, vil en biopsi ske

En biopsi indebærer at fjerne et stykke (prøve) af lymfeknude og ser på det under et mikroskop. Det er den eneste måde at vide med sikkerhed, om hævelsen er forårsaget af kræft. Der findes mange forskellige typer af biopsier, og lægen vil vælge den ene passer bedst til dig eller dit barn. Målet er at få nok væv til at være sikker på diagnosen og fortælle, hvilken type Hodgkin sygdom det er.

Typer af biopsier

Excisional eller incisional biopsi: Dette er den mest almindelige form for biopsi for en opsvulmet lymfeknude. En excisional biopsi indebærer at skære gennem huden til at tegne en hel lymfeknude. Når kun en lille del af en stor tumor eller node er taget ud af det kaldes en incisional biopsi. Hvis knuden er nær hudoverfladen, dette er forholdsvis enkel og kan undertiden ske med bedøvende medicin (lokalbedøvelse). Men hvis knuden er inde i brystet eller maven (abdomen), er patienten får generel anæstesi (hvor han eller hun er sat ind i en dyb søvn).

Nålebiopsier: I en anden type biopsi, en fin nål aspiration FNA kaldes, lægen bruger en meget tynd nål til at tegne en lille mængde væske og små dele væv fra tumoren. For en kerne nål biopsi, bruger lægen et større nål til at fjerne et lidt større stykke væv. I mange tilfælde en nål biopsi kan ikke få nok af en prøve for at lave en definitiv diagnose. De fleste læger vil bruge nålebiopsier i patienter, der allerede er kendt for at have Hodgkin sygdom at se, om en opsvulmet lymfeknude eller organ i et andet sted indeholder også lymfom.

Knoglemarv aspiration og biopsi: Disse tests er ikke vant til at diagnosticere Hodgkins sygdom. Men i nogle tilfælde kan ske, efter at sygdommen er fundet at se, om det er i knoglemarven.

Hodgkin sygdom: lab test

En læge (kaldet en patolog) med særlig uddannelse i blod og lymfe bindevævssygdom ser på alle biopsiprøver under et mikroskop. Lægen kontrollerer hvordan de ser samt størrelsen og formen af ​​cellerne for at finde ud af, om nogen af ​​dem er Reed-Sternberg celler (den særlige type af celler fundet i Hodgkins sygdom). Undertiden den første biopsi ikke give et klart svar, og flere biopsier er nødvendige.

Ser man på vævet under mikroskop kan ofte fortælle, om du har Hodgkin sygdom, og hvilken type det er, men nogle gange specielle pletter og test bruges på prøven for at få mere information.