Evb2

Helvedesild komplikationer

Komplikationer fra helvedesild er ikke ualmindelige. Nogle mennesker føler stadig smerten kaldes postherpetic neuralgi efter udslættet er væk, og nogle stadig føler kløe af helvedesild udslæt.

En bekymrende del for at få helvedesild beskæftiger sig med komplikationer. For de fleste mennesker, er helvedesild en tilstand forbundet med et svidende, kløende, smertefuld udslæt, der helbreder i omkring tre til fem uger.

Men det er anslået, at omkring en tredjedel af dem, der udvikler helvedesild vil få alvorlige komplikationer. De fleste helvedesild komplikationer skyldes nerveskader, og risikoen og sværhedsgraden af ​​helvedesild komplikationer stiger med alderen.

Postherpetic neuralgi som en komplikation af helvedesild

Omkring 20 procent af dem med helvedesild vil udvikle postherpetisk neuralgi, en tilstand, hvor du fortsat oplever helvedesild-relaterede smerter, selvom det har været måneder - eller i ekstreme tilfælde, år - siden din udslæt helet.

Mennesker med postherpetic neuralgi kan opleve smerte, så alvorlig, at den forårsager søvnproblemer, utilsigtet vægttab, depression og invaliditet. Fire kategorier af medikamenter har vist sig at hjælpe med at behandle postherpetisk neuralgi, herunder tricykliske antidepressiva, antikonvulsiva, opioider og topiske bedøvelsesmidler.

Andre almindelige helvedesild komplikationer

Mennesker med helvedesild kan også opleve:

  • Postherpetisk kløe. Dette betyder, at kløe fortsætter efter helvedesild udslæt selv har ryddet. Hvis du har dette problem, kan din læge ordinere lokalanalgetika at dulme din hud og hjælpe med at lindre kløen. Denne komplikation er undertiden vanskeligere at behandle end postherpetisk neuralgi.
  • . Synsproblemer Når helvedesild udslæt påvirker dit øje, kan det beskadige det - især hornhinden - hvilket fører til problemer med synet eller endda permanent blindhed. Hvis du har helvedesild i øjet, er det vigtigt at se en øjenlæge med det samme for at undgå synstab, hvilket kan ske straks eller efter nogen tid.
  • Høreproblemer. Hvis du har helvedesild i eller omkring øret, kan det påvirke din hørelse og eventuelt din saldo.
  • Bakteriel infektion. Den svidende udslæt er forbundet med helvedesild kan blive smittet med bakterier. Hvis du udvikler en bakteriel infektion med helvedesild, kunne du have permanent ardannelse, og i sjældne tilfælde kan infektionen føre til toksisk shock syndrom eller nekrotiserende fasciitis - en aggressiv, alvorlig infektion af blødt væv placeret under huden.
  • Hjernen eller rygmarven skader. Sjældent kan helvedesild sprede sig til hjernen eller rygmarven og føre til alvorlige komplikationer såsom slagtilfælde eller hjernebetændelse, (kaldet meningitis eller encephalitis, afhængigt af området betændt). Søge læge omgående, hvis du bemærker neurologiske symptomer, mens du har helvedesild.
  • . Ansigtslammelse Når helvedesild breder sig til dit ansigts nerver, kan en komplikation kendt som herpes zoster oticus føre til lammelse af ansigtets nerver, denne betingelse kan være midlertidig eller permanent.
  • Lungebetændelse. I svære tilfælde af helvedesild, såsom hos mennesker med immundefekter, kan lungebetændelse komplicere sygdommen.

Reducere din risiko for helvedesild komplikationer

Du kan være i stand til at reducere din risiko for at udvikle helvedesild komplikationer ved:

  • Tager antiviral medicin. Når du er diagnosticeret med helvedesild, kan din læge ordinere antivirale medikamenter, såsom Zovirax (acyclovir) og Valtrex (valacyclovir) for at forkorte din sygdom og gøre det mindre alvorlige. Tager antiviral medicin, når du har helvedesild kan klippe din risiko for at udvikle postherpetic neuralgi med omkring halvdelen.
  • Tager kortikosteroider. Nogle mennesker, der har helvedesild tager medicin som prednison, som er et anti-inflammatorisk corticosteroid. Disse medikamenter kan få din sygdom under kontrol, og hjælpe med at kontrollere helvedesild, der har påvirket dit øje eller ansigts nerver.
  • Øve god hygiejne. Staying ren kan reducere din risiko for bakteriel infektion, så bader dagligt, holde dine negle rene, begrænse skrabe så meget som muligt og følge andre hudpleje anbefalinger.

At forebygge helvedesild og dens komplikationer, den bedste strategi er at få vaccineret. Folk, der modtager helvedesild vaccine - som anbefales til folk alder 60 og ældre - skære deres chancer for at få helvedesild det halve. Og selv om nogle mennesker stadig få helvedesild trods bliver vaccineret, sygdommen har tendens til at være mindre alvorlige, og de er mindre tilbøjelige til at udvikle komplikationer som postherpetic neuralgi end folk, der ikke er blevet vaccineret.