Evb2

Håndtering af bivirkninger af DVT behandling

Blodfortyndende medicin anvendes typisk til behandling af dyb venetrombose, men de er ikke uden bivirkninger.

Læger typisk behandler dyb venetrombose (DVT) med blodfortyndende medicin, eller blodfortyndende medicin. Disse stoffer forhindrer blodpropper i at få større eller andet blodpropper fra formning. Men fordi overdreven eller spontane blødninger kan være en bivirkning af blodfortyndende medicin, skal du blive overvåget regelmæssigt, mens du tager disse lægemidler.

DVT behandling: heparin og warfarin

Hvis du har en blodprop, vil du sandsynligvis blive optaget ind på hospitalet for et par dage, der skal behandles med blodfortyndende medicin, enten intravenøst ​​eller som en injektion under huden. De fælles antikoagulerende medicin, der er givet på hospitalet omfatter:

 • Heparin
 • Lovenox (enoxaprin)
 • Arixtra (fondaparinux)

En mundtlig type blod tyndere kaldet Warfarin (Coumadin og andre) vil også blive indledt i løbet af denne tid, men det tager flere dage for dette stof for at få fuld effekt. Warfarin kommer i en pille form DVT patienter vil tage denne medicin alt fra flere måneder til en levetid, afhængigt af den enkelte patients tilstand. Doseringen af ​​warfarin du ordineret skal muligvis justeres talrige gange, afhængigt af om du tager det for et par måneder eller for resten af ​​dit liv. Din læge vil tage blodprøver regelmæssigt for at sikre, at du får en passende dosis. Tager for meget warfarin medfører risiko for blødningskomplikationer og tager for lidt kan sætte dig i risiko for en anden blodprop.

DVT behandling: risiko for blødning

Mens ekstremt effektiv til behandling af blodpropper, er blod tyndere medicin ikke uden bivirkninger, som kan være ganske alvorlige.

"[Warfarin] er ofte forbundet med utilsigtede hændelser og besøg på skadestuen," siger Jack Ansell, MD, formand, afdelingen for medicin på Lenox Hill Hospital i New York City. Mens der på denne medicin, "patienter bør være opmærksomme på blødning, uanset om de blå mærker let, blod i deres afføring, eller hvis de har næseblod. Det kan være et tegn på at deres blod bliver tyndet for meget."

"Nogle gange... med [warfarin] eller heparin, patienterne får over-antikoaguleret [for meget medicin er i deres system], og de bløder lettere og mere spontant," siger Dr. Ansell. "Det kan være mindre, ligesom et blåt mærke eller næseblod eller mere alvorlige og livstruende, ligesom et gastrointestinale blødning eller intrakraniel blødning, der ligner et slagtilfælde."

Når du tager warfarin, du er mest udsatte for en blødning episode i løbet af de første tre måneder, som din læge arbejder på at få dit blod niveau reguleret. Men selv efter dit blod niveauet er stabiliseret, kan blødningen stadig være et alvorligt problem, siger Ansell.

Mens De tager warfarin, er det ekstremt vigtigt at få dine blodet kontrolleres regelmæssigt. "Det viser sig, at blødningskomplikationer ofte ikke så meget et resultat af noget, at nogen har gjort, er forkert, men [de opstår], når patienterne ikke får overvåges hyppigt nok," siger Ansell.

Blødning er også den primære bivirkning af enoxaparin (Lovenox) og Arixtra (fondaparinux), to andre DVT medikamenter.

Let blødning kan ske lejlighedsvis mens disse medikamenter og vil normalt ikke kræve nogen specifik behandling. Eksempler omfatter:

 • Blødning fra dit tandkød, når du børster tænder
 • Lejlighedsvis næseblod
 • Blå mærker let
 • Blødning i et par minutter (mindre end 10 minutter) fra en mindre snit
 • Menstruationsblødning, der virker lidt tungere end normalt

DVT behandling: andre bivirkninger

Selvom blødningen er den primære bivirkning, at de fleste mennesker har fra DVT behandling, kan andre bivirkninger omfatter hårtab eller en allergisk reaktion, som kan forårsage kløende nældefeber.

Andre ulemper omfatter mad og lægemiddelinteraktioner. For eksempel, da K-vitamin findes i nogle grøntsager kan interferere med virkningen af ​​warfarin kan du nødt til at justere din kost, mens du tager dette lægemiddel. Desuden øger nogle antibiotika virkningen af ​​warfarin (muligvis forårsage mere blødning), og barbiturater medikamenter kan gøre stoffet mindre effektiv.

En anden bivirkning, selvom det er sjældent, er warfarin-induceret hudnekrose. Når dette sker, pletter på huden roedt, så blåsort. Warfarin induceret hudnekrose forekommer i omkring 1 ud af hver 1.000 til 10.000 mennesker på warfarin. Hvis denne bivirkning ikke udvikle sig, er det typisk sker efter at have taget store doser af lægemidlet og inden for 10 dage efter den første dosis er indtaget. Kontakt din læge, hvis du oplever symptomer på huden nekrose.

DVT behandling bivirkninger: hvornår de skal søge akut lægehjælp

Hvis du har en større blødning, mens på en blod tyndere, såsom dem der er beskrevet på følgende liste, ringe til din læge eller gå til skadestuen så hurtigt som muligt:

 • Urin, der er rød, mørk eller kaffe eller cola farvet
 • En afføring, der ligner sort tjære eller er lyse rødt
 • Næseblod eller blødende gummer, der ikke vil stoppe hurtigt
 • Bright røde eller kaffe-farvet opkast
 • Hoste op blodige slim
 • Svær hovedpine eller ondt i maven
 • Blødning i mere end 10 minutter fra en mindre snit
 • En pludselig blå mærker uden skade
 • Menstruationsblødning, der synes meget tungere end normalt
 • En alvorligt slag mod hovedet eller et fald i, hvor du ramte hovedet
 • Svaghed eller svimmelhed, hvilket kan indikere større blødning

Bivirkningerne af DVT behandlinger kan helt sikkert være skræmmende, men ved at følge lægens anvisninger og have din blodet testes regelmæssigt, kan du undgå meget af dem.