Evb2

Graviditet og lupus

Lupus (systemisk lupus erythematosus eller SLE) generelt ikke påvirke en kvindes evne til at blive gravide. Men hvis du har en lupus flare eller tager kortikosteroid medicin, kan du have uregelmæssige menstruationer, hvilket gør det vanskeligt at planlægge en graviditet.

Hvis du planlægger at få et barn, eller allerede er gravid, er det meget vigtigt, at du og din primære læge drøfte, hvordan lupus kan påvirke din graviditet.

  • De fleste kvinder med lupus har vellykket graviditet. Kvinder, som bliver gravide under lupus remission er mere tilbøjelige til at have en vellykket graviditet.
  • Lupus øger risikoen for føtale og graviditet komplikationer, herunder for tidlig fødsel og dødfødsel. Denne risiko er størst blandt kvinder, der har nyreproblemer eller antiphospholipid, anti-Ro, eller anti-La antistoffer.
  • Nogle kvinder med lupus nødt til at tage medicin eller har regelmæssig føtal overvågning eller ultralyd, mens de er gravide at mindske risikoen for komplikationer.
  • Det er ikke klart, om kvinder med lupus er mere tilbøjelige til at have nødblus under graviditeten.

Hvis du har aborteret før, forventer, at din graviditet vil blive nøje overvåget. Tal med din læge om, hvorvidt du har testet positive for fosfolipidantistoffer. Hvis ja, kan antikoagulationsbehandling forbedre dine chancer for at have en sund graviditet.

Kan jeg stadig tage mine lupus medicin?

Du må ikke være i stand til at stoppe med at tage lupus medicin efter at blive gravid, eller du måske nødt til at begynde at tage medicin for en symptom flare. Nogle lupus medicin, ligesom acetaminophen og prednison, anses for sikre under graviditet. Andre kan ikke være.

  • Immundæmpende medicin, der kan ordineres for svær lupus, kan forårsage fosterskader. Du må ikke tage immunosuppressiva hvis du er gravid eller ønsker at blive gravid.
  • Kortikosteroider (såsom prednison) er generelt betragtes som sikker til brug under graviditet. Men disse stoffer er stadig anvendes på de laveste doser, og for det kortest mulige tidsrum.
  • Cytotoksiske medikamenter såsom methotrexat og cyclophosphamid er stoppet under graviditet. De bør afbrydes flere måneder før undfangelsen.
  • En undersøgelse tyder på, at hydroxychloroquine (såsom Plaquenil) er sikker til brug under graviditet.
  • Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID) såsom ibuprofen og aspirin bør undgås under graviditet, medmindre ordineret af en læge.