Evb2

Genoptræning efter meningitis

En rehabilitering team kan hjælpe dig med at omskole din hjerne og ombygge funktioner er gået tabt som følge af meningitis. Oddsene er gode, at du vil genvinde fuld funktion, men være parat til at gøre noget arbejde.

Meningitis kan skade en persons hjerne, der forårsager langvarig invaliditet, herunder problemer med motorik, hukommelse, syn, hørelse, og andre spørgsmål. Rehabilitering kan hjælpe en person genvinde tabte funktioner efter meningitis.

Ofte vil rehabiliteringsspecialister få dig ud af din hospitalsseng og begynde at arbejde med dig med det samme, og de fleste mennesker se en forbedring i slutningen af ​​en Rehab program.

Hvordan meningitis kan skabe ravage på hjernen

Dit centralnervesystem - din hjerne og rygmarv - regulerer alt, hvad du gør, inklusive dine bevægelser, syn, hørelse, og balance, samt dine følelser, dømmekraft og evne til at løse problemer. Når meningitis strejker, kan det forstyrre disse processer.

"I nogle tilfælde er [hjerneskade] en direkte effekt af inflammation," siger William Pease, MD, formand for fysisk medicin og rehabilitering afdeling på Ohio State University Medical Center i Columbus. Der kan være så meget infektion, hævede hjernehinde - væv, der betændt under meningitis - kan lægge pres på hjernen eller rygmarven, forklarer Dr. Pease. Betændelsen kan beskadige blodkar, som kan føre til problemer i nogle områder af dit nervesystem på grund af manglende blodgennemstrømning.

Hjerneskade kan også ske, fordi betændelse udløser kemikalier eller toksiner, der skader celler, siger Pease. Det bliver en dominoeffekt, fordi som en celle bryder ned, det udløser død af flere celler.

Omskoling hjernen

Det første skridt for rehabilitering er at vurdere, hvilke funktioner er blevet tabt, og for det andet at skabe et behandlingsprogram til at løse tabene. "Der er to spor af genoptræning," forklarer Pease. "Vi forsøger at genoprette funktionen, så hjernen og kroppen arbejder som de før gjorde, og vi underviser kompenserende strategier." Disse kompenserende strategier kan hjælpe dig med at finde nye måder at håndtere opgaver, der ikke længere let efter en alvorlig anfald af meningitis.

Under genoptræning du arbejde med en bred vifte af meningitis specialister, som kan hjælpe dig med dine mål. De kan inkludere en:

  • Neurolog
  • Orthopedist
  • Physiatrist (fysisk medicin specialist)
  • Diætist
  • Fysiske, erhvervsmæssige og talepædagoger
  • Audiolog (høring specialist)
  • Psykolog

"En af de ting, vi taler om i forbindelse med hjernen er, at det har plasticitet eller elasticitet", Pease siger. "Det har altid kapacitet til at fungere bedre, hvis vi arbejder på at træne det."

Nogen der har haft hjerneskade kan coache deres hjerne til at udføre funktioner, der er tabt, og re-lære motoren mønster for at gøre det ske, Pease siger.

For eksempel, hvis du har mistet evnen til at gå på grund af meningitis vil det meste af arbejdet, du ville gøre i et rehabiliteringsprogram involvere omprogrammering din hjerne og krop, så du kan gå igen uden at tænke over det. "Du vil høre og se terapeuter fortæller patienterne til at bøje deres hofte, når de tager et skridt," Pease siger. Som patienter øve igen og igen at bøje hoften for hvert trin, er de øver de mønstre af bevægelse, indtil kroppen kan udføre opgaven automatisk.

For mange betaler det hårde arbejde off

"De fleste mennesker kan se forbedringer," Pease siger. Blandt de mennesker, der går gennem hans rehabiliteringsprogram på Ohio State University Medical Center - som ud over at meningitis patienter omfatter mennesker, der har haft slagtilfælde eller andre neurologiske begivenheder - omkring 70 procent er i stand til at gå hjem fra hospitalet, hvilket betyder, at de kan flytte omkring deres hjem og tage sig af sig selv tilstrækkeligt.

Andre kan have en langsigtet facilitet for mere arbejde. "Når vi gør opfølgende studier med patienter, omkring 95 procent af patienterne er hjemme tre måneder senere," siger han.

Uanset om det sker før udskrivelse fra hospitalet eller fortsætter i en rehabilitering facilitet bagefter kan Rehab være nøglen til at få dit liv tilbage til det normale efter din neurologiske system har været igennem hærgen af ​​meningitis.