Evb2

Forståelse koffein hovedpine

Der er mange populære meninger om koffein-hovedpine-forbindelse, men der er lidt videnskabelig forklaring. Find ud af, hvad eksperterne mener.

Uanset om du grusning dine tænder forsøger at opgive din cola vane, eller du drikker en stærk kop te i håb om at helbrede en migræne, er du sikkert godt klar over, at koffein kan påvirke en hovedpine. Imidlertid er forbindelsen mellem de to endnu ikke fuldt forstået.

I gennemsnit forbruge voksne i Europa koffein svarende til 2-3 kopper kaffe dagligt (ca. 200 til 300 mg). Og selv om nogle mener, koffein kan være vanedannende, er det generelt betragtes som sikkert for de fleste mennesker i rimelige mængder - dvs færre end fem kopper om dagen.

Men for hovedpine og migræne syge, er forholdet mellem koffein og deres tilstand en delikat én. På den ene side kan koffein hjælpe med at lette hovedpine og på den anden, hvis du forsøger at give op eller skære ned på koffein kan du opleve en midlertidig bølge af koffein hovedpine.

Koffein som en hovedpine behandling

"Koffein synes at behandle hovedpine [og migræne]," siger neurolog Mary Quiceno, MD, assisterende professor ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas. "Der er masser af forskellige grunde til, at koffein menes at hjælpe folk."

Blot at tilføje omkring 130 mg koffein til formuleringen for over-the-counter smertestillende medicin forbedrer hovedpine relief med omkring 40 procent. Problemet, forklarer Quiceno er, at koffein er sjældent taget af sig selv. Som en følge heraf er det vanskeligt at vide, om hovedpine behandling skyldes koffein eller andre ingredienser i medicinen.

Drikke en koffeinholdige drik, ligesom kaffe, te eller sodavand, er et populært forslag til at kurere den gennemsnitlige hovedpine. Denne taktik kan arbejde, siger Dr. Quiceno, men hvorfor det gør, er uklar. Det er også muligt, at din hovedpine skyldes sult eller lavt blodsukker, og en dosis af fløde, sukker, eller begge i din kaffe kan hjælpe med koffein at lindre smerten.

Klart siger Quiceno, koffein har en effekt på hjernen. I nogen tid mente eksperterne, at koffein havde en stimulerende effekt, åbne eller afslappende blodkarrene til at lette hovedpine. Quiceno siger, at der ikke er nogen beviser til støtte for denne teori.

Koffein hovedpine som en tilbagetrækning symptom

På den bagside, hvis du nogensinde har prøvet at skære ned på koffein, du ved, at hovedpine kan opstå som følge heraf. Det kan ikke ske, hvis du kun har én kop kaffe om dagen eller mindre, og beslutter at holde op. For de fleste mennesker vil en koffein tilbagetrækning hovedpine ikke ske, medmindre de har drukket omkring 500 mg koffein per dag (omkring fem kopper kaffe). Og det er ligegyldigt, hvad fødevarer eller drikkevarer koffein kommer fra - spørgsmålet er, om du har en regelmæssig vane at forbruge omkring den samme mængde koffein hver dag. Hvis du pludselig får en masse mindre koffein, vil du sandsynligvis have en hovedpine. Igen er årsagen til dette ikke fuldt forstået.

"Måske er det ikke den koffein selv, men bliver brugt til en stabil indtagelse af hvad du var at spise eller drikke, der er årsag til hovedpine," antyder Quiceno. Den gode nyhed er, at denne erfaring er midlertidig, og inden for et par dage, vil du ikke længere nødt til at klare den hovedpine. En god måde at minimere koffein hovedpine er ved at skære ned på koffein gradvist snarere end at stoppe kold tyrker. Prøv f.eks skære ud en kop koffeinholdig kaffe om dagen eller drikke en halv koffeinholdige og halvt koffeinfri kaffe mix.