Evb2

Forskellen mellem bipolar lidelse og depression

Bipolar lidelse kan ofte forveksles med depression. Men at anerkende og diskutere symptomer på mani vil føre til den rigtige diagnose og vellykket behandling.

Bipolar lidelse og depression deler en fælles komponent - en deprimeret stemning. Men mennesker med bipolar lidelse oplever episoder af mani, en elevation i humør og energi, med eller uden depression.

"For en person til at blive diagnosticeret med bipolar lidelse, bare de har brug for at have en manisk episode," siger Gabriela Corá, MD, MBA, en administrerende partner i Florida Neuroscience Center i Fort Lauderdale og Miami, og formand for direktionen Health og Wellness Institute.

Hvad er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse, også kaldet manio-depressiv lidelse, er en mental sundhed tilstand, der forårsager ekstreme skift i humør. En person kan bruge uger eller måneder følelse, som hvis han eller hun er på toppen af ​​verden (manisk tilstand), og så føler aldeles håbløs (den depressive tilstand), måske med et par uger med normalt humør i mellem.

Symptomerne på mani omfatter:

 • Være alt glad, optimistisk, og ophidset
 • Bliver let vred og irriteret
 • Under hurtig tale og racing tanker
 • Være alt energiske og kræver lidt søvn
 • Ved hjælp af dårlig dømmekraft, der handler impulsivt, og tage store risici
 • Følelse almægtig og uovervindelige
 • Oplever rastløshed, og at være let distraheret og ude af stand til at fokusere på én ting
 • Under en øget sexlyst

"Typisk vil en manisk fase af bipolar lidelse vare seks til ni måneder, i hvilket tidsrum den person med bipolar lidelse vil handle ud af karakter og synes slukket," forklarer Dr. Corá. For eksempel kan en normalt reserveret og dedikeret familie mand pludselig begynder at flirte med sin datters venner og søger seksuelle relationer med andre kvinder, forklarer Corá. Eller han kan pludselig beslutter, at det er tid til at købe en ny bil, eller tre nye biler, bruge penge hensynsløst.

Forvirrende bipolar lidelse med depression

Bipolar lidelse kan være fejldiagnosticeret som depression, fordi mennesker med den betingelse ofte søge hjælp, når de er deprimeret. Under en manisk episode, som regel en person føles godt, er produktiv, og anerkender ikke et problem - og derfor ikke søge lægehjælp. På den anden side kan venner og familie mærke unormal opførsel under en sådan episode.

Følelsen af depression er mere tilbøjelige til at forårsage nogen til at henvende sig til en læge eller terapeut. Symptomer på depression omfatter:

 • Ked af det, håbløs, skyldig, og værdiløs
 • Græder ofte og uden grund
 • Har du problemer med at tænke klart, træffe beslutninger og huske ting
 • Mister interessen for aktiviteter, som tidligere nød
 • Ændringer i søvnmønster, spisevaner, og energi niveauer
 • Uforklarlige hovedpine, mavesmerter og andre smerter
 • Tanker om at dø og selvmord

Når en person med bipolar lidelse rapporterer symptomer på depression, kan depression fejlagtigt blive diagnosticeret, hvis patienten ikke videregiver eller genkender tidligere maniske symptomer. For at undgå en forkert diagnose, skal lægen stille de rigtige spørgsmål og tale med de rigtige mennesker, såsom familiemedlemmer og nære venner.

At få den rigtige diagnose er vigtig for korrekt behandling. En fejldiagnosticering af depression vil formentlig føre til behandling med antidepressiva, som, hvis de anvendes alene, kan gøre bipolar lidelse symptomer værre.

Bipolar lidelse eller depression: at stille diagnosen

Der er ikke en enkelt test, der kan bruges til at stille en diagnose af bipolar lidelse. Ofte stilles diagnosen efter andre forhold, der kunne være årsag til symptomerne er blevet udelukket, såsom sygdom i skjoldbruskkirtlen, visse medikamenter kan producere humørsvingninger og skulle udelukkes som godt.

Når andre mulige årsager til din tilstand er elimineret, kan din læge henvise dig til en mental sundhed professionel for en mere omfattende mental sundhed eksamen. Denne praktiserende læge vil spørge om dine symptomer og enhver familie psykisk sygdom, herunder bipolar sygdom og andre humørsvingninger og vil gerne tale med et nært familiemedlem eller ægtefælle om din adfærd.

Corá siger, at hun typisk vil diagnosticere en person med bipolar lidelse, hvis personens evne til at fungere er nedsat. "Jeg vil ikke kalde nogen, der er lunefuld bipolar," siger hun. "Du er nødt til at se, hvordan deres adfærd påvirker deres funktionsniveau."

Hvis du oplever symptomer på depression, så tal med din læge. Tænk grundigt over dit humør og adfærd - Hvis du husker handler selv den mindste smule ud af tegn, diskutere det så godt. Mild mani, kaldet hypomani, kan udvikle sig til alvorlige mani hvis venstre ubehandlet, så vær ærlig overfor dig selv og din læge. "Jo tidligere vi griber ind med den rette behandling, jo bedre chance har vi for at forhindre progression af sygdommen," siger Corá. Bipolar lidelse, som depression, kan behandles og styres når en præcis diagnose er stillet.