Evb2

Fakta om vitamin - mangel anæmi

En sund kost er ikke bare holde din vægt i skak. Det giver også de nødvendige næringsstoffer dit blod har brug for at holde producere iltbærende røde blodlegemer.

Vitamin-mangel anæmi opstår, fordi en persons krop ikke får nok af de ernæringsmæssige byggesten, der bruges til at producere sunde røde blodlegemer. Vitamin B6, vitamin B12, og folat (eller vitamin B9) spiller alle en rolle i at skabe de røde blodlegemer, der er nødvendige for at levere ilt til cellerne i hele kroppen. Hvis en persons niveauer af et eller flere af disse vitaminer er lav, kan anæmi resultat.

Denne type af anæmi er mest almindelig hos seniorer, især dem, der har en nedsat appetit. Undersøgelser har vist, at 13 procent af ældre ældre end 65 år har en vitamin B12-mangel, og omkring 5 procent af seniorer har en folatmangel. Vegetarer har også en øget risiko for at erhverve vitamin-mangel anæmi, fordi kød er en vigtig kilde til vitamin B12.

Årsagerne til vitamin-mangel anæmi afhænger af, hvilke væsentlige vitamin din krop mangler.

Vitamin B6-mangel anæmi

Din krop kræver vitamin B6 at producere hæmoglobin, det protein i de røde blodlegemer er nødvendig for at levere ilt i hele kroppen. Denne form for vitamin-mangel anæmi opstår oftest, når du ikke spiser nok fødevarer rige på vitamin B6, såsom berigede korn, bønner, bananer, nødder, kød, fjerkræ, fisk og nogle frugter og grøntsager.

Vitamin B6-mangel kan også være forårsaget af visse medikamenter, herunder Nydrazid (isoniazid), anvendes til behandling af tuberkulose og L-DOPA, en behandling for Parkinsons sygdom og andre neurologiske lidelser.

Vitamin B12-mangel anæmi

Dette vitamin er afgørende i produktionen af ​​sunde røde blodlegemer. Der er flere grunde en person kunne have en vitamin B12-mangel, herunder:

  • Kost. De fleste mennesker får deres vitamin B12 fra kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Folk, der ikke spiser nok af disse fødevarer, ligesom vegetarer, risikerer vitamin-mangel anæmi. Alkohol kan påvirke absorptionen af ​​vitamin B12, hvilket gør alkoholikere anden risikogruppe.
  • Tarm eller fordøjelsesproblemer. Betingelser gerne Crohns sygdom og cøliaki kan hæmme kroppens evne til at absorbere vitamin B12. Ældre mennesker kan også have en tilstand kaldet aklorhydri, hvor kroppen ikke producerer tilstrækkeligt mavesyre at frigive vitamin B12 i deres mad til absorption af tarmene. Gastric bypass operation forpligtet sig til at producere vægttab kan forårsage denne form for vitamin-mangel anæmi så godt.
  • Perniciøs anæmi. For kroppen til korrekt absorbere vitamin B12, skal det næringsstof være bundet til et protein, der produceres i maven kaldes intrinsic factor. I perniciøs anæmi, vender immunsystemet sig selv, og ødelægger mave celler, der producerer intrinsic faktor. B12 ikke kan absorberes, og anæmi udvikler.

Folat-mangel anæmi

Røde blodlegemer skabt uden tilstrækkelig folat i kroppen har tendens til at være store og misdannede og dø hurtigt. Folat, også kendt som folinsyre, er en anden B-vitamin - B9. Årsager til folat mangel omfatter:

  • Diet. Folat kan findes i grønne bladgrøntsager, gær, og leveren. En kost mangler i disse kan føre til vitamin-mangel anæmi. Alkohol påvirker også optagelsen af ​​folat.
  • Tarmlidelser. Betingelser som cøliaki kan påvirke absorptionen af folat af tarmene.
  • Medicin. Visse medikamenter kan påvirke absorptionen af folat, især anti-beslaglæggelse medicin som phenytoin, primidon og phenobarbital.
  • Graviditet. Gravide har et øget behov for folat, hvilket kan føre til en mangel, hvis de ikke tager folat kosttilskud.

Behandling for vitamin-mangel anæmi

Behandling af vitamin-mangel anæmi oftest involverer forbedring af kost til at omfatte fødevarer rige på vitaminer, du mangler. Du kan også tage vitamintilskud mundtligt eller i alvorlige tilfælde, ved injektion.

Hvis din vitamin-mangel anæmi er forårsaget af en tarm eller fordøjelsesproblemer, vil lægen nødt til at behandle årsagen. I mellemtiden kan vitamintilskud eller injektioner holde din røde blodlegemer tælle op. Mennesker med perniciøs anæmi skal modtage B12 injektioner for resten af ​​deres liv.

I alle tilfælde, kroppen, når begynder at modtage tilstrækkelige mængder af de nødvendige vitaminer, bør vitamin-mangel anæmi vende sig inden for uger.