Evb2

Fakta om diarré

Denne fordøjelsessystemet tilstand slår næsten alle, men kan være mest farlige i små børn.

Vores fordøjelsessystem er meget følsom over for ændringer i kost og livsstil. Indførelse ukendte stoffer ind i kroppen, herunder vira og bakterier, kan resultere i en række af fordøjelseskanalen sundhedsproblemer som opkastning, forstoppelse, mavekramper, og ofte diarré.


Har fordøjelsesproblemer? Find en gastroenterolog i nærheden af dig.

Hvad er diarré?

Diarré er præget af løs, vandig afføring, der opstår hurtigt og hyppigt - mindst tre gange om dagen. Det er også ofte forbundet med mavesmerter, kramper, kvalme, gas og oppustethed.

Diarré, der varer kun et par dage kaldes akut diarré. Kronisk diarré, på den anden side, vare kan for uger eller endda måneder, hvilket fører til alvorlige helbredsmæssige komplikationer, der skal løses.

Diarré er meget almindelige. Næsten alle amerikanske voksne vil beskæftige sig med diarré omkring fire gange hvert år. Børn er endnu mere modtagelige for diarré, og de fleste børn vil opleve omkring 10 anfald af diarré, når de er 5 år.

Mange ting kan udløse diarré, herunder:

  • Viral, bakteriel eller parasitisk infektion
  • Bivirkning til medicin
  • Intestinale lidelser, såsom cøliaki, Crohns sygdom, og irritabel tyktarm (IBS)
  • Allergi eller intolerance over for fødevarer (ligesom mejeriprodukter)

Hvad kan jeg gøre ved diarré?

Hvis du oplever en hurtig anfald af diarré, er der nok ikke meget, at du kan eller bør gøre, mens du venter på dit fordøjelsessystem for at vende tilbage til normal. Selv over-the-counter anti-diarré medicin kan gøre nogle infektioner værre og interferere med kroppens egne metoder til håndtering af diarré. Mens du venter på diarré at stilne, bør du:

  • Drik masser af væske (herunder vand, bouillon, juice og sportsdrikke)
  • Hold dig væk fra mejeriprodukter
  • Undgå fedtet, fed mad
  • Eliminer koffein
  • Steer klart af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer

Hold dig til milde fødevarer, der vil ikke forværre din mave, ligesom kiks, bananer, tør toast, klare bouillon supper, og unseasoned ris. Baked, kylling uden skind og almindelig kogte kartofler er også normalt okay at spise. Hvis du opdager, at en bestemt fødevare synes at forværre din diarré, undgå det og fortælle det til lægen.

Hvornår skal diarré behandles?

Generelt vil akutte tilfælde af diarré rydde op uden behandling. Men det er vigtigt at drikke masser af væske, fordi selv korte tilfælde af diarré kan føre til dyb dehydrering. Mennesker med kronisk diarré er også risiko for underernæring, fordi kroppen bliver ude af stand til at absorbere fødevarer korrekt. Efter at teste din afføring for bakterier, vira og parasitter, kan din læge ordinere et antibiotikum til at beskæftige sig med, hvad der får din diarré, hvis det ikke går væk af sig selv i et par dage.

Kronisk diarré, som varer længere end to uger, skal evalueres og behandles af en læge. Diarré, der varer flere uger dramatisk øger risikoen for dehydrering. I nogle alvorlige tilfælde kan mennesker med kronisk diarré er nødt til at modtage væske og næringsstoffer ved IV indtil deres diarré er under kontrol.

Ikke overraskende kan diarré være særlig alvorlig hos børn, da de har tendens til at blive dehydreret hurtigere end voksne. Tøv ikke med at ringe til din børnelæge, hvis dit barn oplever vedvarende diarré eller ser dehydreret. Tegn på dehydrering omfatter tørre læber og mund, øjne, der vises sunkne, formindsket eller mørk vandladning, og træthed.

Diarré kan være ganske ubehageligt, men det er ikke normalt et tegn på et alvorligt sundhedsproblem. Men hvis du får diarré, der varer i flere dage, eller hvis din diarré er ledsaget af intens mavesmerter, feber eller dehydrering, skal du kontakte din læge.