Evb2

Er lysterapi hjælper psoriasisgigt?

UV-lys behandling er en sikker og effektiv behandling af psoriasis, og det kan også hjælpe psoriasisgigt.

Psoriasisgigt ofte tager en multi-terapi tilgang til behandling. En komponent kan være lysterapi eller lysbehandling, som tilbyder en effektiv og lav risiko mulighed for at behandle mild til moderat psoriasis.

Psoriasis er særligt lydhøre over for en smal frekvens af ultraviolet lys, og denne såkaldte "narrow band" lysterapi har efterhånden fortrængt ældre bredbånd behandlingsmuligheder for psoriasis.

Selvom lysbehandling ikke er godkendt af US Food and Drug Administration til behandling af psoriasisgigt, begrænset evidens tyder på, at leddene er ramt af sygdommen, vil reagere på behandlingen målrettet til huden: "Du får en systemisk modulation af immunsystemet. Det er interessant, at når du behandle huden, leddene reagerer, "siger Jami Miller, MD, assisterende professor ved Vanderbilt University i Nashville, Tennessee, og supervisor for Vanderbilt Lysbehandling Center.

Præcist hvor meget leddene reagerer forskelligt, og det er vigtigt at forstå, at din medicinske team kan foreslå andre behandling for din psoriasisgigt. "The gigt behov medicin til at kontrollere, fordi det kan være en meget destruktiv form for gigt, hvis det ikke behandles aggressivt," siger Yusuf Yazici, MD, en reumatolog på New York University Hospital for ledsygdomme i New York City.

Typer af UV-lys behandling af psoriasis

Din læge kan foreslå en eller flere af følgende UV lysbehandling eller kombinationsbehandling tilgange:

  • Ultraviolet A (UVA). En af de mest almindelige muligheder er korte byger af UVA, typisk starter ved 30 sekunder i længden og bygning i varighed som en patient tilpasser sig eksponeringen. En konventionel behandling tidsplan opfordrer til tre sessioner om ugen i 4-50 sessioner, indtil psoriasis er forsvundet. "Vi har typisk gå i 20 sessioner på først," siger Dr. Miller. "Hvis vi ikke kan se noget overhovedet efter 20 sessioner, vi genoverveje behandlingen."
  • Ultraviolet B (UVB) med alefacept. Nylig har forskere haft succes i teaming UVB med lægemidlet Amevive (alefacept), et biologisk middel, som synes at have færre bivirkninger end andre systemiske anti-psoriasis midler.
  • PUVA (psoralen og UVA). Til avancerede tilfælde af psoriasis, kan en læge kan foreslå forstærke UVA behandling med en oral medicin kaldet psoralen. Taget kort før lysbehandling, psoralen synes at øge den terapeutiske virkning af lys på immunsystemet. "PUVA er spektakulært effektivt," siger Miller. Fordi PUVA kan være så stærke, at behandlingen sjældent hos børn.

Anvisninger om UV-lys terapi

Der er mange faktorer at overveje, hvis du tænker på at undergå lysterapi:

  • Mørkere hud reagerer måske ikke så godt. Mens lysbehandling for psoriasis kan bruges uanset din teint type lys-flået folk typisk reagerer på behandling hurtigere end dem med mørkere hud, siger Miller.
  • Planlægning kan være svært. Planlægningen af lysbehandling viser skræmmende for mange potentielle patienter, siger Miller. Den største afskrækkende er besværet med at rejse til et behandlingssted flere gange om ugen for et regime, der kan strække sig i flere måneder. En anden komplikation er, at patienter, der forøge UVA behandling med psoralen skal bære beskyttende solbriller, når udendørs i 24 timer bagefter at beskytte deres øjne mod natutally forekommende UVA i sollys.
  • Lysterapi er ikke så bredt tilgængelig som det plejede at være. Psoriasis lysbehandling er generelt mindre tilgængelig end den var for 10 eller 20 år siden, fordi der er flere behandlinger for psoriasis nu og forsikringsdækning for lysbehandling er blevet mindre tilgængelige, siger Miller. Og det kan være dyrt: Prisen på en enkelt lysbehandling session kan nå 75€ især hvis behandlingen ydes i kombination med psoralen eller anden systemisk lægemiddel.
  • PUVA bærer nogle kræftrisikoen. UVB er ​​meget lav-energi og lang tids brug synes ikke at øge en persons risiko for hudkræft. Men langvarig brug af PUVA synes at øge risikoen for både basal og pladecellekræft. "The break synes at være på 250 sessioner i en menneskealder, så vi forsøger at begrænse det," siger Miller.

Forsikring problemer med lysterapi

For nylig en national psoriasis foundation (NPF) rapport kaste lys over problemerne patienter har i at få forsikringsdækning for lysterapi. Manglende forsikringsdækning eller omkostninger, var en af ​​de øverste tre grunde patienter ophørte lysbehandling, ifølge omkring 90 procent af de 200 læger, der reagerer på NPF undersøgelsen.

Det er ikke overraskende i betragtning af typiske mønster af lysbehandling forsikringsdækning, siger Sheila Rittenburg, Senior Director for fortalervirksomhed og eksterne anliggender for NPF. Forsikrede patienter, der normalt bliver bedt om en co-pay på 25€ til 40€ pr lysbehandling session og et behandlingsforløb normalt indebærer tre gange om ugen i op til 30 uger. Vedligeholdelse lysbehandling, efter at kan medføre ét besøg om ugen.

På grund af de omkostninger og den tid er involveret engagement, foretager lysterapi er en beslutning, der kræver en masse tanker. For at hjælpe dig med at afgøre, om denne behandling giver mening for dig, snakke over de eventuelle fordele med din medicinske team.