Evb2

Er chokolade afhængighed eksisterer?

Chokolade trang er meget almindelig, men kan vi faktisk være afhængige af det? Kan disse kraftfulde opfordrer til at spise virkelig blive klassificeret som en afhængighed?

Vi generelt tørster fødevarer skyldes ekstern prompter og vores følelsesmæssige tilstand, snarere end den faktiske sult. Vi har en tendens til at være kede, angste eller deprimeret umiddelbart før oplever trang, så en måde at forklare cravings er selvmedicinering for at føle elendigt.

Chokolade er den hyppigst higede mad hos kvinder, og mange kvinder beskriver sig selv som "chocoholics '. Chocoholics insistere på, at det er vane-dannende, at den producerer en øjeblikkelig følelse af velvære, og selv at afholdenhed fører til abstinenssymptomer.

Når vi spiser søde og højt fedtindhold fødevarer, herunder chokolade, er serotonin frigives, hvilket gør os gladere. Dette forklarer til dels de cravings almindelige i Seasonal Affective Disorder (SAD) og præmenstruel syndrom.

I mange kvinder, opstår trangen på en månedlig cyklus, hvilket tyder på en hormonel basis. En nylig rapport i New Scientist magazine foreslår folk kan blive for afhængige af sukker og fedt i fastfood. Princeton University forsker Dr. John Hoebel fandt, at rotter fodret med sukker, blev nervøse, når sukkeret er fjernet. Deres symptomer hakkende tænder og shakes - svarende til dem, der ses hos mennesker trækker sig fra nikotin eller morfin. Dr. Hoebel mener højt fedtindhold fødevarer stimulerer opioider eller "fornøjelse kemikalier" i hjernen. Denne teori bakkes op af mange andre undersøgelser.

Chokolade indeholder flere biologisk aktive ingredienser, som alle kan forårsage unormal adfærd og psykologiske fornemmelser som dem i andre vanedannende stoffer. Forskere ved University of Tampere i Finland fandt, at selvudnævnte chokolade "narkomaner" salivated mere i overværelse af chokolade, og udviste en mere negativ stemning og højere angst. Forskerne anfører, at chokolade misbrugere viser træk af regelmæssig afhængighed, fordi de udviser trang til chokolade, uregelmæssig spiseadfærd og unormale stemninger.

Selv om der er ligheder mellem at spise chokolade og stofmisbrug generelt forskere mener, at chokolade "afhængighed" ikke er en sand afhængighed. Mens chokolade indeholder potentielt humørforandrende stoffer, er disse alle fundet i højere koncentrationer i andre, mindre tiltrækkende fødevarer som broccoli. En kombination af chokolade sensoriske egenskaber - sødme, konsistens og aroma - næringsstoffer og kemikalier sammen med hormonale og humørsvingninger, forklarer stort set chokolade cravings.

Chokolade ses som "naughty but nice" - velsmagende, men noget, der bør modarbejdes. Dette tyder på, at ønsket er mere sandsynligt et kulturelt fænomen end en fysisk. Den manglende evne til at styre spise, kan være et resultat af medfødte træk og dagens miljø. "Mennesker plejede at have for at søge efter føde," ifølge Baylor College of Medicine forsker Dr. Ken Goodrick. "Nu food søger os ud."

Vi er overvældet med reklamer, storstilet købmand displays, masser af højt kalorieindhold fødevarer, og en besættelse med slankhed. Stress af moderne livsstil ofte gør os vende til mad til komfort, derefter vende tilbage til en restriktiv diæt. Forsøget på at begrænse os selv, før vi er tilfredse øger ønsket om chokolade.

Besøg My kalorietæller message boards for at udveksle idéer om, hvordan man undertrykke din søde tand.