Evb2

Dos og don'ts for styring psoriasis

Hvis du lever med psoriasis, du allerede ved, hvor frustrerende og udfordrende det kan være at håndtere den betingelse. Den gode nyhed er, at der er måder at gøre livet med psoriasis lettere.

Psoriasis dos

Må tale med en hudlæge: Lav en aftale med en hudlæge, der har specialiseret sig i behandling af psoriasis - han eller hun vil være opmærksomme på den seneste udvikling vedrørende behandling. Vær forberedt på at diskutere detaljerne i din tilstand med din læge, herunder, når du først bemærket din psoriasis, hvad dine symptomer er, enhver situation, der synes at gøre dine symptomer værre, og hvilke behandlinger har og ikke har virket for dig i fortiden.

Se en video om psoriasis og kost.

Gør fugter: Tør hud er mere modtagelig for udbrud af psoriasis, så holde din hud godt smurt. Efter badning eller brusebad, forsegle i fugt ved at anvende en generøs mængde fugtighedscreme eller olie til din hud. Vaseline, Cetaphil fløde, og Eucerin creme er et par almindeligt tilgængelige fugtighedscreme rapporteret at give gode resultater. Undgå letvægts lotion, som ikke indeholder nok blødgørende midler. Hvis over-the-counter-produkter ikke hjælper, kan lægen ordinere en fugtgivende creme, der indeholder medicin. Vær særlig omhyggelig med fugtgivende i vintermånederne, når det er koldt udendørs vejr og overophedede bygninger er en særlig tørring kombination.

Må tage en sættetid: Opblødning i et varmt (ikke varmt) bad i 15 minutter kan hjælpe med at løsne skæl og reducere kløe og inflammation forårsaget af psoriasis. Tilføjelse havsalt, havregryn, badeolie eller et bad gel indeholdende kultjære til vandet yderligere kan lindre og fugter din hud. Hvis du bor eller ferie i et område med mineralske eller salt bade, tage en dukkert. Begge er forbundet med at lindre psoriasis.

Får lidt sol: For grunde eksperterne stadig ikke helt forstår, psoriasis læsioner ofte aftage, når de udsættes for ultraviolet lys. Så mens solbadning frarådes for de fleste mennesker på grund af risikoen for hudkræft, kan det være nyttigt for dem med psoriasis. Tricket er at sikre, at kun de områder ramt af psoriasis er udsat for. Dæk upåvirket huden med tøj eller en solcreme med en SPF (solbeskyttelsesfaktor) på mindst 15.. Begræns solen til 15 minutter, og vær omhyggelig med at undgå solskoldning, hvilket kun vil gøre tingene værre. Det kan tage flere uger at se en forbedring. Din læge kan også anbefale ultraviolet lys terapi, enten i lægens kontor eller derhjemme. Undgå solarier, som ikke producerer den samme helbredende virkning, og kan faktisk være skadeligt.

Må nå ud: Under psoriasis er ikke kun fysisk hårdt, og det kan være svært følelsesmæssigt. Følelsen af depression, frustration og isolation er almindelige. Kropsbillede spørgsmål i forbindelse med utiltrækkende udseende psoriasis læsioner er normal. Selv om det kan føles som om du er den eneste person, kæmper med denne betingelse, faktisk mere end 125 millioner mennesker er berørt på verdensplan. Diskuter dine følelser omkring sygdommen med din familie og venner og din læge. Message boards og online chats for dem med psoriasis også kan yde støtte og hjælp til at huske, at du ikke er alene. Psoriasis organisationer, såsom National Psoriasis Foundation, kan forbinde dig med andre, der lever med psoriasis, samt holde dig informeret om forskningsresultater og muligheder for at blive involveret i fundraising-ture og andre arrangementer.

Psoriasis don'ts

Må ikke overdrive det: Den bedste måde at håndtere din psoriasis er at gøre det forsigtigt. Undgå fristelsen til at skrubbe læsioner, som kun vil irritere dem, hvilket gør dem værre. Badning i meget varmt vand eller bruge slibende rengøringsmidler kan også lave din psoriasis blusser op.

Må ikke stress ud: Nogle mennesker med psoriasis siger, at deres tilstand forværres, når de er under stress. Undgå stressende situationer, når du kan, og tage ekstra skridt til at tage vare på dig selv - såsom at spise godt, motion, og få nok søvn - når du ikke kan undgå stress. Hypnose, afslapning, meditation, biofeedback, og andre stresshåndtering teknikker kan også hjælpe.

Må ikke ignorere flare-ups: Psoriasis er en livslang tilstand, og en, der har tendens til at vokse og aftage over tid. Men det betyder ikke, du bare nødt til at leve med det. Hvis din psoriasis vender tilbage efter en periode med at være under kontrol, planlægge et besøg med din læge for at finde ud af hvorfor, og til at beslutte, hvad der kan gøres for at behandle det.

Må ikke give op: En af de mest frustrerende ting ved behandling af psoriasis er, at noget, der fungerer godt for én person kan ikke arbejde på alle for en anden. Det kan tage lidt tid at finde den rette kombination af behandlinger, der fungerer bedst for dig. Vær tålmodig og ikke give op. Det er vigtigt at være i overensstemmelse med din behandlingsplan, dag ud og dag ind, selv når dine symptomer er ikke så slemt. Med psoriasis, vinder langsom og støt løbet.