Evb2

Diagnosticering lupus, fra start til slut

Der er flere faser i den proces, der starter med de første symptomer, såsom en udslæt eller smertefulde led, og går videre til en diagnose af lupus.

Systemisk lupus er en sygdom, der kan påvirke mange dele af kroppen, og kan fungere som mange forskellige slags sygdomme. Af denne grund, før lægerne er i stand til at gøre en lupus Diagnosen skal en nøje gennemgang af dine symptomer ske over tid, i kombination med specifikke blodprøver, der kan vise mulige abnormaliteter i dit immunforsvar.

"Hver patient med systemisk lupus er anderledes. I et tilfælde en ung kvinde kan ses med typiske symptomer som et lupus udslæt, arthritis, oral sår og feber. Hendes blod arbejde kan bekræfte en lupus diagnosen. I et andet tilfælde kan symptomerne være mildere og blodet tester negativ. Det kan tage år, før en lupus diagnosen er sikker, "siger Ellen Ginsler, MD, professor i medicin og chef for reumatologi ved State University of New York Downstate Medical Center i New York City.

Symptomer: første skridt mod en lupus diagnose
Siden 90 procent af mennesker, der får et lupus diagnosen er kvinder i deres fødedygtige år, vil din alder og køn være den første ting at overveje at afgøre, om lupus er mulig. Systemisk lupus er en "multi-system" sygdom. For at få en lupus diagnose du skal vise symptomer på lupus i mere end én del af din krop. Dette kan omfatte symptomer, der påvirker dit:
  • Hud En typisk lupus udslæt, der breder sig over ansigtet,. Hævede røde pletter på ansigt, hals, eller hovedbund, sår i munden, og områder af hårtab er bevis på huden engagement.
  • Leddene. Hævelse og smerte i to eller flere led kan være symptomer på lupus.
  • Hjerte og lunger. Betændelse i foringer omkring hjertet eller i lungerne kan være tegn på lupus.
  • Nyre. Undersøgelser kan vise protein i urinen eller nyreceller skader.
  • Blodprøver. Blodprøver kan vise lavt antal hvide eller røde blodlegemer.
  • Nervesystem. Mentale ændringer eller krampeanfald kan være tegn på lupus påvirker nerverne.

Lab tests: næste skridt mod en lupus diagnose
Lupus er forårsaget af en unormal immunsystem, der vender sig imod de normale celler i kroppen. Det er derfor, det er klassificeret i en gruppe af forhold, de såkaldte autoimmune sygdomme. Antistoffer er proteiner dit immunsystem gør for at bekæmpe fremmede angribere som virus og bakterier. I lupus, forårsager disse antistoffer skade på normale celler. Hvis du har symptomer, der tyder på et lupus diagnose, vil lægen forsøge at finde disse "auto-antistoffer" i dit blod.

Antinukleære antistoffer (ANA) er antistoffer, der danner imod dele af kernen i kroppens celler. ANA er efterhånden findes i mere end 98 procent af mennesker med lupus, test for ANA er den vigtigste test i at gøre en lupus diagnose.

Hvis du har symptomer på lupus og ANA test er positiv, kan et lupus diagnosen stilles. Hvis ANA testen er negativ, men symptomerne vender tilbage, vil din læge gentage ANA over tid og test for andre typer af autoantistoffer. Symptomer på lupus kan begynde, før blodprøver blive positiv. Hvis dine symptomer går væk, og ANA er negativ, er det usandsynligt, at du har lupus.

Hvilke typer af lægerne diagnosticere lupus?
"Den slags læge, du ser, kan afhænge af, hvilke typer af symptomer, du har. En patient kommer ind på skadestuen med lupus nyre symptomer kan blive sendt til en nephrologist. Hvis dit symptom er et lupus udslæt, kan du blive sendt til en hudlæge. Hvis din primære sundhedstjeneste læge har mistanke om et lupus diagnosen vil du sandsynligvis blive sendt til se en reumatolog, "siger Dr. Ginsler. Andre læger, der kan være involveret i at diagnosticere lupus omfatter børnelæger, for yngre patienter, neurologer, hvis dine symptomer involverer nervesystemet, eller en fødselslæge, hvis dine symptomer begynder, når du er gravid.

Hvilke andre sygdomme kan fungere som lupus?
Fordi lupus kan påvirke så mange forskellige dele af kroppen, kan det forveksles med mange andre sygdomme.

"Sygdomme som psoriasis, som også kan involvere huden og leddene, eller rheumatoid arthritis, kan forveksles med lupus," siger Ginsler. Leddegigt og visse andre autoimmune sygdomme kan også give et positivt ANA test. Det er også vigtigt at udelukke lægemiddelinduceret lupus, som kan være forårsaget af visse typer medicin.

Selv om der er i øjeblikket ingen helbredelse for lupus, kan få en lupus diagnosen tidligt og starter behandling reducerer symptomerne og forebygge komplikationer. Husk, at symptomer på lupus kan komme og gå. Det kan tage lidt tid at få en ordentlig lupus diagnose. Hold styr på dine symptomer og holde kontakten med din læge.