Evb2

Bipolar lidelse og migræne

Det er almindeligt for folk, der har bipolar lidelse også lider af migræne hovedpine, men du kan lære at styre både.

Folk, der har bipolar lidelse har en større chance for at have migræne end andre. Mens årsagen til dette ikke er helt forstået, har eksperter lært at håndtere begge betingelser med de samme metoder.

En migræne er en meget smertefuld, tilbagevendende type hovedpine, der er karakteriseret ved dunkende smerter (ofte på kun den ene side af hovedet), lysfølsomhed, kvalme og opkastning, og det er mere udbredt blandt kvinder - cirka 18 procent af kvinderne får migræne, sammenlignet med 7 procent af mændene.

Forbindelsen mellem bipolar lidelse og migræne

Mellem 25 og 40 procent af folk, der har bipolar lidelse også har migræne. "De går side om side i den samme person, men de ikke forårsager hinanden," siger Lawrence Robbins, MD, en assisterende professor i neurologi ved Rush Medical College i Chicago, og en hovedpine specialist på Robbins Hovedpine Clinic i Northbrook, Ill. Dr. Robbins forklarer, at den sandsynlige forbindelse deles arvet hjernens kemi, hvilket betyder, at visse aspekter af hjernens kemi er de samme for migræne og bipolar lidelse.

Selv om den nøjagtige involverede kemi endnu ikke er forstået, er det blevet spekuleret på, at serotonin spiller en rolle. Serotonin er en neurotransmitter, et kemikalie i hjernen, der transmitterer beskeder mellem nerveceller, og som også bremsende blodkar. Lav serotonin niveauer har været forbundet med depression.

Livsstilsfaktorer, der påvirker både bipolar lidelse og migræne

Bipolar lidelse og migræne er forbundet på en anden måde: De deler fælles udløser, såsom stress, angst og søvn forstyrrelser.

"Når jeg ser en patient [med bipolar lidelse] klager over hovedpine, den mest almindelige årsag er søvn forstyrrelser - noget ændret sig i patientens miljø," siger Suresh Sureddi, MD, en assisterende professor i psykiatri ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas og en direktør i LifePath Systems, et samfund mental sundhedsklinik i Plano, Texas. "Det kunne være så simpelt som personen har fået ekstremt stresset." noejagtig og beskæftiger sig med stress og ændringerne i patientens søvnmønster, siger Dr. Sureddi, "tager sig af det meste af tiden."

Andre miljømæssige faktorer kan udløse en migræne så godt, såsom nye medicin eller en ændring i medicin, en ny parfume eller duft eller en fødevare, du havde tidligere undgås på grund af din migræne. Hvis du har bipolar lidelse og din migræne pludselig forværres, er det vigtigt at lade din læge vide, om du har foretaget sådanne ændringer. Kontrollere disse og andre udløsere kan være en stor hjælp i at styre dine migræne.

Hvordan til at administrere bipolar lidelse og migræne

Både bipolar lidelse og migræne hovedpine kan styres med medicin - og nogle medikamenter kan hjælpe med begge forhold.

"Vi forsøger at minimere medicin, så med bipolar og migræne, vi bruger behandlinger, der kan hjælpe både, "siger Robbins." co-morbiditet [andre forhold, der eksisterer side om side med bipolar lidelse] afgøre, hvor vi går med migræne medicin. Med forhøjet blodtryk, for eksempel, ville vi bruge hypertension medicin. "Det er fordi nogle antihypertensiv medicin kan hjælpe med at forebygge migræne. Ud over medicin, ser mange mennesker fordele fra psykoterapi, motion, skære ned på alkohol og opretholde en regelmæssig søvn tidsplan.

Både mani og depression ofte bringer med sig angst, spændinger og stress - nogle af de almindelige udløser af migræne. "Hvis dit humør er ustabile, løse det centrale problem," siger Sureddi. "Getting dit humør under kontrol igen kan styre din migræne, selvom nogle patienter har brug for migræne medicin så godt." Håndtering af dine bipolar symptomer i tandem med at tage migræne meds kan være svaret på at lindre dine smerter.