Evb2

Beyond tænder: Hvad er inde i munden

God mundhygiejne går ud tandbørstning og brug af tandtråd. Find ud af mere om inde i din mund, og den rolle de forskellige strukturer spiller i tale og fordøjelse.

Din mund består af mere end blot tænder, så god mundhygiejne går videre end blot tandbørstning og brug af tandtråd. Ud over dine tænder, er din mund består af tandkød, mundslimhinden, den øvre og nedre kæbe, tunge, spytkirtler, drøbelen og frenulum. Alle disse strukturer spiller en vigtig rolle, når det kommer til god tandsundhed, og rutinemæssigt undersøges, når du modtager tandpleje.

Mundslimhinden

Når du åbner munden og ser i spejlet, er alt, som ikke er en tand er dækket af en beskyttende foring kaldet mundslimhinden, hvilket er en slimhinde ligner slimhinderne denne linje dine næsebor og indre ører.

Mundslimhinden spiller en væsentlig rolle i at bevare din mundhygiejne, samt din generelle sundhed, ved at forsvare din krop fra bakterier og andre irriterende, der kommer ind i munden. En hård stof kaldet keratin, som også findes i dine negle og hår, hjælper med at gøre mundslimhinden modstandsdygtig over for skader.

Tandkødet

Dit tandkød er de lyserøde væv, der omgiver og støtter tænderne. Desuden omfattet af mundslimhinden, tandkød spiller en afgørende rolle i din mundhygiejne. Sundt tandkød er fast, dække hele roden af tanden, og ikke bløder, når børstet, stak eller prikkede. Gum sygdommen i sidste ende kan føre til tab af tænder, så at tage sig af dit tandkød ved brug af tandtråd dagligt er lige så vigtigt at tandpleje som at børste tænder.

Den øvre og nedre kæbe

Dine kæber give dit ansigt sin form og din mund den struktur, den har brug for til at tygge og tale. Humane kæber består af flere knogler: Overkæben indeholder to knogler, der er fusioneret til hinanden og til resten af ​​dit kranie, mens underkæben er adskilt fra resten af ​​kraniet, gør det muligt at bevæge sig op og ned, når du taler og tygge.

Tungen

Tungen er en kraftfuld muskel dækket i specialiserede slimhindevævet, der inkluderer dine smagsløg. Tungen er ikke kun vigtigt at din mundhygiejne - det er også betragtes som en integreret del af kroppens fordøjelsessystem - det er ansvarlig for at flytte mad til dine tænder, og når tygges maden er klar til at blive slugt, tungen flytter den til bagsiden af halsen, så den kan fortsætte i spiserøret. I babyer, arbejde tungen og kæben sammen for at gøre det muligt for barnet at breastfeed.Additionally, tungen spiller en væsentlig rolle i evnen til at tale ved at forme de lyde, der kommer ud af din mund.

Spytkirtler

Du har tre sæt af spytkirtler i munden og halsen: parotis, submandibulære og sublinguale kirtler. Disse kirtler producerer spyt, som indeholder specielle enzymer, der hjælper nedbryde mad, hvilket gør det lettere for dig at sluge. Spyt er afgørende for god mundhygiejne, fordi det beskytter dine tænder og tandkød ved at skylle væk madrester og bakterier og ved at hjælpe til at modvirke sure fødevarer, der kan slides ned beskyttende emalje på tænderne.

Drøbel

Drøbelen er den lille flap af væv, der hænger ned på bagsiden af ​​din hals. Drøbelen er sammensat af muskelfibre samt bindevæv og kirtel væv. Ligesom andre bløde vævsstrukturer i munden, er drøbelen dækket af mundslimhinden. Drøbelen har længe været en kilde til nysgerrighed for videnskabsfolk, da alle dets funktioner endnu ikke er fuldt forstået. Men det ser ud til at spille en vis rolle i tale og i at holde mund og svælg fugtig.

Den frenulum linguae

Frenulum er en klap af mundslimhinden, der forbinder tungen til gulvet i munden. Dette væv tillader tungen til at bevæge sig, som det gør sit job. Hvis et spædbarn er født med en frenulum der er for kort, eller ikke elastisk nok, kan han eller hun har problemer amning. En kort frenulum kan også påvirke talen.

Den næste gang du børste dine tænder, bruge et minut at kigge på de dele af munden, der ligger længere inde i mundhulen. Vide, hvad disse strukturer gør, og hvordan de ser ud kan hjælpe dig med at opretholde en optimal mundhygiejne.