Evb2

Årsagerne til mavesår

Spicy fødevarer ikke længere skylden for sår - en almindelig bakterie-og dagligdags smertestillende er de virkelige syndere.

Et sår, der vises i mavesækkens slimhinde kaldes en mavesår. Hvis ømme former i duodenum, den første del af tyndtarmen, der fører ud af maven, kaldes det en sår på tolvfingertarmen. Du kan vide, at begge typer også er kollektivt benævnes mavesår. Og hvis du har en, skal du også vide, at et sår gør ondt. Men ved du, hvad der forårsager et sår? Videnskabelige fremskridt i løbet af de sidste to årtier har ændret populære tanker om, hvad der er skyld i det.

Ulcus årsag: de største syndere

Kroppen er konstrueret således, at din mave og tarm foring normalt ikke ondt af de stærke syrer og andre kemikalier i maven, der spiller en rolle i fordøjelsen. Noget særligt er at forårsage foring for at svække og lade dine mave syrer til at begynde processen med at gøre et sår.

Der er to største syndere. "De fleste af sår er forårsaget af Helicobacter pylori (H. pylori), eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)," forklarer Patrick I. okolo III, MD, MPH, chef for endoskopi på Johns Hopkins Hospital og assisterende professor i gastroenterologi og hepatologi ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore.

Ulcus årsag: bakteriel infektion

H. pylori er en almindelig bakterie og årsager omkring to tredjedele af alle sår. I Europa, bære omkring én ud af tre mennesker det - tallene er langt højere i de mindre udviklede dele af verden. På grund af forbedret hygiejne i barndommen, H. pylori infektion tendens til at være mere almindelig hos ældre voksne, kun omkring 10 procent af befolkningen under 30 år har det.

Selvom H. pylori rolle i at forårsage mavesår blev opdaget i 1980'erne, forskerne ved stadig ikke præcis, hvordan det sker, bare at det gør - dog ikke i alle, der bærer denne bakterie. Hvilke forskere ved er, at H. pylori trives i den menneskelige mave trods sin stærkt sure miljø. Bakterierne gnave væk på den beskyttende belægning af mavesækken og duodenum, så irriterende mavesyre at påvirke foring nedenunder. Kombinationen af H. pylori bakterier og mavesyre frembringer et sår.

Ulcus årsag: NSAID

NSAID-præparater, såsom aspirin og ibuprofen, er den næsthyppigste årsag til mavesår. NSAID er en ekstremt populær kategori af over-the-counter og receptpligtig medicin. Selv om de er nyttige for en række lidelser, de er også en primær årsag til mavesår, fordi de skader den beskyttende foring af maven eller tolvfingertarmen, sætter scenen for starten af ​​den ømme.

Mens mange NSAID'er er kendt som feber reduktionsgear og smertestillende midler, der er andre grunde folk tager dem. "En god antal mennesker tager barnet aspirin til forebyggelse af hjertetilfælde, og disse mennesker er stadig risiko for mavesår," siger Dr. okolo.

Ulcus årsager: andre omstændigheder

Der er andre faktorer, der kan forårsage et sår eller bidrage til din udvikling en:

  • Din alder. Personer over 50 år er mere tilbøjelige til at udvikle et mavesår.
  • Alkohol forbrug. Drikke store mængder alkohol sætter dig på en større risiko for at få et sår.
  • Rygning eller anden brug af tobak. Rygere er mere tilbøjelige til at have sår end folk, der ikke ryger, og deres sår er langsommere til at helbrede. rygning kan også gøre dig mere modtagelig for tilbagevendende sår.
  • Slægtshistorie. Folk, der har nære slægtninge (som en mor, far, søster eller bror) med sår er cirka tre gange større sandsynlighed for at udvikle et mavesår. Dette kan skyldes, at der passerer H. pylori fra en person til en anden, men der er også visse tegn på en genetisk tilbøjelighed til mavesår, forskere mener, at dette kan forklare, hvorfor nogle mennesker med H. pylori får et sår, mens andre ikke gør.

Fraværende fra denne liste? Krydret mad. Der er ingen beviser for, at krydret fødevarer forårsage sår, selv om de kan gøre en eksisterende mavesår føles værre.

Forstå hvad der kan forårsage mavesår kan hjælpe dig med at livsstil beslutninger for at forsøge at undgå at have et sår i din fremtid.