Evb2

Advarselstegn på en colitis nødsituation

Enhver forværring af din elskede ens colitis ulcerosa symptomer berettiger et opkald til lægen.

Symptomerne på colitis ulcerosa, herunder mavekramper, mavesmerter og diarré, der ofte blodig, ofte kommer og går. Mens alvorlige komplikationer fra colitis ulcerosa er sjældne, kan de forekomme. Som omsorgsperson for en person med colitis ulcerosa, er du nødt til at vide, hvornår colitis ulcerosa symptomer garanterer akut lægehjælp. Generelt bør enhver ændring i sværhedsgraden af ​​din elskede ens symptomer bede et opkald til deres læge.

Colitis ulcerosa: advarselstegn
Ring til din sundhedspleje udbyder det samme, hvis du bemærker din elskede:
  • Er at have mere end 10 afføringer om dagen, med masser af blod
  • Har en hurtig hjerterytme
  • Kører en feber

Disse kan være tegn på meget alvorlige, eller fulminant, colitis ulcerosa. Altid informere din elskede ens sundhedspleje team om eventuelle ændringer som disse, så de kan gribe ind, før din elskede bliver alvorligt syg.

Colitis ulcerosa: toksisk megacolon
Toksisk megacolon er en potentielt livstruende komplikation af colitis ulcerosa. I toksisk megacolon, bliver en del af tyktarmen lammet, stopper med at arbejde, og svulmer op til mange gange dens normale størrelse. Dette er et presserende tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. Hvis venstre ubehandlet, kan en del af tarmen blive så alvorligt beskadiget, at det udvikler et hul eller perforerer, muligvis kan føre til alvorlig infektion og endda død.

Tegn på toksisk megacolon omfatter:
  • Forværring mavesmerter
  • Et synligt udspilet eller oppustet mave
  • Abdominal ømhed
  • Høj feber
  • Dehydrering
  • En pludselig nedgang i antallet af afføringer

Colitis ulcerosa: perforeret tarm og hemorrhaging
Perforeret tarm eller perforation, er en anden potentielt dødelige nødsituation, som kræver akut medicinsk og kirurgisk behandling. Perforering ikke kun opstår som følge af toksisk megacolon, men det kan også være forårsaget af tarminfektioner, visse medikamenter og langsigtet irritation og betændelse i tyktarmen. Perforering af tyktarmen er så farlig, fordi tarmbakterier kan rejse til resten af ​​kroppen, måske endda føre til massiv infektion, og i sidste ende døden.

Perforering kan også være ledsaget af kraftig blødning fra endetarmen eller blødninger. Som en omsorgsperson, se efter, eller spørge om, pludselige og dramatiske stigninger i mængden af ​​blod i din elskede ens afføring. Selvom det er sjældent, massive blødninger hos patienter med colitis ulcerosa er en nødsituation, som kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Colitis ulcerosa: være i alarmberedskab
Mens mange patienter med colitis ulcerosa kan opleve kun milde eller lejlighedsvis symptomer kan nødsituationer udvikle pludselig i både de nyligt diagnosticerede og hos personer, der har haft colitis ulcerosa i lang tid. Husk på, at varigheden af ​​flare-ups kan være uforudsigelig, og at remission kan variere i længde, hvilket betyder, at du altid er nødt til at være i alarmberedskab for eventuelle nye eller anderledes symptomer.

Som pårørende, er du i en unik position til at mærke forandringer i naturen og intensiteten af din elskede ens colitis ulcerosa symptomer. Kontakt altid din elskede læge, hvis du har spørgsmål eller har mistanke om, at den person med colitis ulcerosa oplever en nødsituation. Dit hurtige indsats kan redde deres liv.